Globsec: Záležitosti súvisiace so šírením dezinformácií zostávajú na popredných miestach v programe EÚ

    0
    Ilustračná snímka. Foto: TASR

    Odborníci slovenského bezpečnostného inštitútu GLOBSEC na základe celoročných výskumných aktivít identifikovali vo svojich oblastiach pôsobenia hlavné trendy, ktoré budú mať podľa nich v budúcnosti najväčší význam.

    “Myslíme si, že všetky tieto trendy majú kľúčový význam,” povedala analytička Globsecu Orsolya Ráczová. Dodala však, že podľa názorov expertov sú najdôležitejšie trendy spojené s technologickou transformáciou.

    “Správu preto začíname kľúčovými trendmi z oblasti technológií,” povedala.

    Podľa analytika Globsecu Juraja Čorbu sa spoločnosť nachádza na pokraji obdobia, v ktorom úspech ekonomík i spoločností ako takých bude závisieť od toho, aký postoj zaujmú vlády a medzinárodné organizácie k už existujúcim i novým digitálnym platformám.

    V súvislosti s umelou inteligenciou môžeme podľa Čorbu očakávať na jednej strane pokračovanie nevyváženého stavu medzi rýchlosťou rozvoja a komercializácie umelej inteligencie a vedomým nadhľadom a jej reguláciou na druhej strane.

    Dva trendy venujú odborníci bezpečnosti. Ráczová spolu s analytikom Michalom Čubríkom v trende č. 6 píšu, že napätie medzi členskými štátmi NATO sa zintenzívnilo, zatiaľ čo Aliancia stále čelí výzvam, ktoré sú poháňané vonkajším bezpečnostným prostredím v susedstve a vytváraním potenciálne paralelných obranných štruktúr v Európe.

    V tejto súvislosti pripomínajú vývoj vzťahov medzi EÚ a NATO a vôľu USA chrániť svojich európskych spojencov.

     Analytik Kacper Rekawek sa v trende č. 5 venuje hrozbe zo strany zahraničných teroristických bojovníkov, ktorá je v súčasnosti menej priama, ale v skutočnosti môže byť rovnako nebezpečná.

    Šéf programu StratCom v GLOBSEC Policy Institute Daniel Milo v trende č. 3 píše, že záležitosti súvisiace so šírením dezinformácií a zasahovaním do politických procesov zostávajú na popredných miestach v programe EÚ.

    Veľká časť populácie získava správy prostredníctvom sociálnych médií a významná časť z nich nevenuje pozornosť ich zdroju, čo zvyšuje náchylnosť na manipuláciu dezinformáciami a na informačné operácie uskutočňované domácimi aj zahraničnými činiteľmi.

    “Nemôžeme ignorovať ani oblasť udržateľného rozvoja,” povedala Ráczová, ktorá sa k tejto problematike vyjadruje v trende č. 8.

    Prehlbujúca sa medzera medzi vidieckymi a mestskými oblasťami je podľa nej všeobecne nezvratný dlhodobý trend, ktorý si vyžaduje neustálu politickú pozornosť, aby vidiecke oblasti úplne nezaostali.

    - Reklama -