Vo Venezuele došlo k narušeniu inštitúcií a právneho štátu, povedala Bacheletová

    0
    Michelle Bacheletová (Autor: TASR)

    “Vo Venezuele došlo k narušeniu základných inštitúcií a právneho štátu,” povedala Bacheletová na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v švajčiarskej Ženeve.

    Komisárka OSN tam predstavila vo štvrtok večer zverejnenú správu o stave vo Venezuele, ktorú vypracovala po svojej júnovej návšteve v tejto juhoamerickej krajine.

    V zmienenej správe sa uvádza, že podľa údajov priznaných Caracasom bolo za posledný rok a pol pri bezpečnostných operáciách vo Venezuele zabitých takmer 7000 ľudí.

    V mnohých prípadoch mohlo podľa nej dôjsť k zabíjaniu bez riadneho súdneho procesu. Bacheletová preto vyzvala na riadne a plné vyšetrovanie s tým, aby bola vyvodená zodpovednosť voči páchateľom.

    Bacheletová v tejto správe ďalej pripisuje zodpovednosť za situáciu špeciálnym jednotkám venezuelskej polície a žiada zodpovedné úrady o “rozpustenie” tohto elitného komanda.

    “Naša správa zaznamenala, že útoky proti skutočným alebo predpokladaným politickým oponentom a obhajcom ľudských práv sa pohybujú na škále od hrozieb a vymysleného prenasledovania až po svojvoľné zadržiavanie, mučenie, zlé zaobchádzanie, sexuálne násilie, zabíjanie a násilné zmiznutie,” povedala komisárka v Rade OSN.

    Varovala taktiež, že vo Venezuele došlo “opakovane k použitiu nadmernej a smrteľnej sily proti demonštrantom “.

    Bacheletovej správa sa zameriava na posledných 18 mesiacov a bola zverejnená po júnovej komisárkinej návšteve vo Venezuele.

    Vo Venezuele trvá už päť rokov politická a hospodárska kríza, ktorá spôsobuje prudký pokles dostupnosti základných tovarov, potravín, liekov a služieb vrátane dodávok elektriny a plynu.

    Tisíce Venezuelčanov v dôsledku kritických podmienok denne opúšťajú svoju krajinu a odchádzajú do susednej Kolumbie.

     

    - Reklama -