Bezpečnostná rada OSN vyzvala na prímerie v Líbyi, odsúdila nálet na migrantov

    0
    OSN (Autor: SITA)

    Jednohlasne schválené vyhlásenie BR OSN prišlo po stredajšom stretnutí rady za zatvorenými dverami, na ktorom diplomati USA oznámili, že potrebujú viac času na konzultáciu o navrhovanom texte s Washingtonom, približuje agentúra AFP.

    Členovia rady “zdôraznili potrebu toho, aby všetky strany (v Líbyi) naliehavo deeskalovali situáciu a zaviazali sa prímeriu”, píše sa v prijatom vyhlásení, ktorého text pripravila Británia.

    Vyhlásenie odsudzuje útok, pri ktorom v noci na stredu v zadržiavacom centre pre migrantov východne od Tripolisu zahynulo podľa posledných údajov 53 ľudí a ďalších 130 utrpelo zranenia. Apeluje tiež na návrat k politickým rozhovorom v severoafrickej krajine a úplné dodržiavanie zbrojného embarga voči Líbyi.

    Organizácia Spojených národov vyzvala na nezávislé vyšetrovanie s cieľom určiť, kto nesie zodpovednosť za nálet na centrum, v ktorom žilo okolo 600 migrantov, prevažne z afrických krajín, píše AFP.

    Líbyjská medzinárodne uznaná vláda národnej jednoty obvinila z útoku svojho súpera, poľného maršala Chalífu Haftara, ten však účasť na nálete poprel.

    Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok oznámila, že v Líbyi zabili približne 1000 ľudí, odkedy Haftar v apríli spustil ofenzívu zameranú na dobytie Tripolisu, sídlo medzinárodne uznanej vlády, ktorú podporujú rôzne milície.

    Svetové veľmoci sú rozdelené v tom, ako reagovať na Haftarovu ofenzívu. Spojené štáty a Rusko odmietajú kritizovať vojenského veliteľa, ktorého sily ovládajú východ Líbye a veľkú časť juhu krajiny.

    Boje prinútili utiecť z domovov vyše 100.000 ľudí a hrozí, že ešte prehĺbia konflikt v Líbyi. Tá sa zmieta v chaose od zosadenia dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

     

    - Reklama -