EÚ je znepokojená oznámením Iránu o porušení jadrovej dohody

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Vyzvali sme Irán, aby neprijal ďalšie opatrenia, ktoré porušujú jadrovú dohodu,” uviedla Kocijančičová. 

    Irán v nedeľu vyhlásil, že poruší podmienky jadrovej dohody z roku 2015 a začne s obohacovaním uránu nad rámec limitu stanoveného v danom dokumente. Medzinárodná dohoda, oficiálne označovaná ako Spoločný komplexný akčný plán (JCPOA), zaväzuje Teherán k výraznému obmedzeniu jeho jadrových kapacít výmenou za zrušenie medzinárodných ekonomických sankcií. Irán dohodu uzavrel so Spojenými štátmi, Ruskom, Čínou, Francúzskom, Britániou, Nemeckom a EÚ.

    “Sme v kontakte s ďalšími zúčastnenými stranami JCPOA, čo sa týka ďalších krokov v súlade s podmienkami JCPOA vrátane stretnutia spoločnej komisie,” dodala v tejto súvislosti Kocijančičová. 

    Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu uviedol, že zmienené oznámenie Iránu považuje za “veľmi nebezpečný krok”. Zároveň vyzval “svojich priateľov”, lídrov Francúzska, Británie a Nemecka, aby vzhľadom na prijatie tohto opatrenia uvalili na Teherán tvrdé sankcie. 

    Krok Teheránu zahŕňajúci rafinovanie uránu za hodnotu 3,67 percenta, ktorú stanovila jadrová dohoda, prichádza napriek odporu zo strany Európskej únie a Spojených štátov, ktoré od dohody vlani odstúpili.

     

    - Reklama -