Rusko deportuje utečenca, ktorému v jeho vlasti hrozí smrť

    0
    Chlapec s ruskou vlajkou sleduje prejav Putina - ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Ľudskoprávni aktivisti sa obávajú, že Basebaligovi Batomovi hrozí po deportácii v Togu trest smrti.

    Informoval o tom spravodajský portál Novaja gazeta s odvolaním sa na zverejnenie správy ministerstva vnútra v meste Briansk o Batomovej deportácii.

    Internetový denník spresnil, že Basebaligu Batoma sa uplynulých päť rokov neúspešne usiloval získať štatút politického utečenca, a to najprv v Rusku i v Bielorusku.

    Internetová stránka ruskej charitatívnej organizácie Občianska pomoc uvádza, že Batoma je bývalým príslušníkom vojenskej jednotky zaisťujúcej ochranu prezidenta Tožskej republiky. 

    V roku 2014 bol spolu s jednotkou nasadený na zásah voči protivládnym protestom, neskôr sa však odmietol zúčastniť na operácii, ktorej cieľom bolo odstrániť opozičného vodcu.

    Okrem toho dvom osobám zadržaným počas demonštrácií, ktorým hrozila smrť, pomohol utiecť z väzenia. Za neuposlúchnutie rozkazu bol potom Batoma vzatý do väzby, kde ho opakovane mučili. Z väzenia sa mu podarilo ujsť.

    V roku 2014 Batoma utiekol z Toga do Ruska. Pomohol mu jeden z opozičných aktivistov, ktorým pomohol pri úteku z väzenia. 

    V nádeji získať politický azyl v západnej Európe sa najprv obrátil na francúzske veľvyslanectvo v Moskve, ktoré ho však odkázalo na mimovládnu organizáciu Občianska pomoc. 

    Následne sa Batoma usadil v meste Balašicha v Moskovskej oblasti a živil sa roznášaním letákov alebo ako stavebný robotník. 

    V roku 2015 mu ruské úrady odmietli priznať štatút utečenca, pričom tvrdili, že si celý svoj príbeh vymyslel.

    O tri roky neskôr sa prípadom Batomu zaoberal Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov, ktorý konštatoval, že potrebuje ochranu a začal sa pripravovať jeho presťahovanie do bezpečnej krajiny.

    Batoma, nespokojný so svojím životom v materiálnom nedostatku v Rusku, však na toto presťahovanie nečakal a odišiel do Bieloruska, kde požiadal o azyl. Bielorusko však jeho žiadosť odmietlo a vrátilo ho späť do Ruska.

    Ľudskoprávni aktivisti tvrdia, že ak sa Batoma vráti do vlasti, hrozí mu okamžité väzenie, mučenie a pravdepodobne aj smrť.

    - Reklama -