Čaputová má s Orbánom prvú fotku: O čom sa spolu bavili?

    0
    Na snímke úrady predsedu maďarskej vlády, prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a maďarský premiér Viktor Orbán si podávajú ruky počas stretnutia v rámci oficiálnej návštevy slovenskej hlavy štátu v Budapešti vo štvrtok 11. júla 2019. (Autor: TASR)

    Premiér na schôdzke, ktorá sa konala po rokovaní s prezidentom Jánosom Áderom, ocenil, že jedna z prvých zahraničných ciest slovenskej hlavy štátu po nástupe do funkcie viedla práve do Maďarska.

    Orbán zdôraznil, že maďarsko-slovenské vzťahy sa od roku 2010 postupne zlepšujú a že tieto krajiny dosiahli spolu vynikajúce výsledky.

    Orbán sa s Čaputovou zhodli v tom, že vyšehradská spolupráca je strategickou záležitosťou pre strednú Európu, a to najmä v terajších časoch, keď sa v Európskej únii diskutuje o najdôležitejších otázkach budúcnosti kontinentu, citovala MTI Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho.

    Slovenská prezidentka už pred stretnutím s maďarským premiérom pripustila, že sú oblasti, kde existujú medzi Maďarskom a SR odlišné názory. Jeden z najväčších rozdielov vníma Čaputová v pohľade na budúcnosť EÚ.

    “Z našej skúsenosti vieme, že najväčšie výhody majú naši občania vďaka integrácii, nie vďaka prenosu právomocí späť na jednotlivé štáty. Občanov oboch našich štátov spája vysoká podpora nášho členstva v EÚ,” zdôraznila pripomenula, že “Za Slovenskú republiku môžem povedať, že nemám pochybnosti, že sa Slovensku dnes darí do veľkej miery práve vďaka európskej integrácii, a teda nie vďaka návratu kompetencií jednotlivým štátom.”

    Zároveň odmietla rétoriku maďarských vládnych médií. Ich tvrdenie, že je údajnou agentkou amerického finančníka Georgea Sorosa, nazvala klamstvom a vyzvala dotknutých žurnalistov, aby sa vyhýbali konšpiračnej propagande.

    - Reklama -