Progresívec Hojsík: Slovensko by nemalo zapadnúť do regionálneho priemeru diktovaného Orbánom

    0
    Na snímke poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík (Autor: TASR)

    Pre TASR to uviedol slovenský europoslanec Martin Hojsík (Progresívne Slovensko) z frakcie Obnovme Európu, ktorý sa prioritne zameriava na environmentálne otázky európskej politiky.

    Hojsík pripomenul, že nemecká ministerka obrany a kandidátka na šéfku exekutívy EÚ počas vystúpenia v jeho frakcii čelila mnohým otázkam, ktoré sa týkali aj boja s klimatickou hrozbou a reformy spoločnej poľnohospodárskej politiky.

    Ekologické témy budú veľmi dôležité

    “Vyjadrenia von der Leyenovej k témam ochrany klímy a biodiverzity vnímam s miernym optimizmom. Jej prianie, aby sa Európa stala prvým klimaticky neutrálnym kontinentom silne podporujem a v tejto oblasti ponúkam Európskej komisii svoju spoluprácu,” uviedol Hojsík. 

    Dodal, že víta aj jej podporu pre reformu poľnohospodárskej politiky Únie s cieľom ochrany klímy a biodiverzity. 

    “Očakávam však, že jej silné slová a prísľuby budú v najbližších dňoch podporené odbornými návrhmi konkrétnych riešení,” spresnil poslanec.

    Hojsík upozornil, že ekologické témy budú počas nadchádzajúceho päťročného mandátu eurokomisie veľmi dôležité.

    Slovensko sa musí postaviť do čela snáh o odvrátenie klimatickej hrozby

    Pripomenul, že v ostatných týždňoch snaha o presadenie celoeurópskej uhlíkovej neutrality do roku 2050 narazila na nesúhlas niekoľkých stredo- a východoeurópskych krajín, vrátane troch susedov Slovenska – Česka, Maďarska a Poľska.

    “Slovensko sa musí postaviť do čela snáh o odvrátenie prichádzajúcej klimatickej hrozby, nie zapadnúť do regionálneho priemeru diktovaného politikmi ako Viktor Orbán, či Jaroslaw Kaczyňski. Súčasná situácia nám ponúka príležitosť na zelený a spravodlivý reštart našich ekonomík a spoločností. Jej premárnenie môže mať fatálne následky,” opísal situáciu europoslanec.

    O podpore pre von der Leyenovú budú poslanci EP hlasovať v utorok 16. júla. O

    krem podpory poslancov z Európskej ľudovej strany (EPP), do ktorej sama patrí, bude potrebovať podporu prinajmenšom ďalších dvoch veľkých európskych frakcií, pričom liberáli z Obnovme Európu jej podporu už otvorene vyjadrili.

    - Reklama -