Maďarsko: Prezident podpísal kritizovaný zákon

    0
    János Áder (Autor: TASR)

    Proti zákonu protestovali pracovníci MTA, podľa ktorých schválená nová inštitucionálna a finančná štruktúra protirečí európskym princípom financovania vedy a výskumu, ohrozuje pritom aj slobodu vedy.

    Parlament hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP schválil návrh zákona 2. júla. Stalo sa tak napriek mesiace trvajúcim protestom vedeckej obce, ktorá vyzvala Ádera, aby zákon nepodpísal.

    Návrh zákona predkladal minister pre inovácie a technológie László Palkovics.

    Ústredným prvkom zákona je vytvorenie organizácie Výskumná sieť Lóránda Eötvösa (ELKH), ktorá prevezme 15 výskumných inštitúcií a centier, ktoré doposiaľ riadila MTA. ELKH bude riadiť 12-členný orgán, do ktorého bude delegovať šesť členov MTA a šesť členov vláda. Predsedu tohto orgánu vyberie šéf MTA spolu s ministrom pre inovácie a technológie a vymenuje ho premiér.

    Proti transformácii výskumnej siete MTA, ktorú vláda avizovala vlani v lete, protestovalo vo februári a v júni v Budapešti niekoľko tisíc ľudí.

    Kritici označili za neprijateľné, že časť prostriedkov určených na financovanie MTA si rozpočtovým zákonom pod svoju právomoc prevzal rezort ministra pre inovácie a technológie s tým, že ich vyplatenie akadémii viaže na isté podmienky.

    Palkovics koncom januára avizoval, že v máji radikálne zreorganizuje sieť výskumných pracovísk MTA. Povedal, že časť z nich chce priradiť k iným inštitúciám, ďalšiu časť mieni úplne zrušiť. MTA by pritom zostala ako verejnoprávna inštitúcia.

    Zámerom vlády je zintenzívniť využiteľnosť výsledkov základného výskumu.

    - Reklama -