Merkelová vyzvala na boj proti pravicovému extrémizmu

    0
    Angela Merkelová (Autor: TASR)

    “Dvadsiaty júl je spomienkou na všetkých tých, ktorí sa vzopreli vláde národného socializmu,” povedala Merkelová podľa agentúry DPA vo zverejnenom videu a dodala, že o nich našťastie nebola núdza.

    “Aj dnes je našou povinnosťou postaviť sa proti všetkým tendenciám, ktoré chcú zničiť demokraciu,” vyzvala kancelárka. Plukovník Claus Schenk von Stauffenberg bol vodcom skupiny sprisahancov, ktorá 20. júla 1944 spáchala na Hitlera nevydarený atentát.

    Hitler z neho vyviazol s ľahkými zraneniami a plukovníka spolu s jeho tromi kolegami krátko po odhalení sprisahania popravili. Odveta za nevydarený pokus si napokon vyžiadala životy okolo 200 sprisahancov.

    Merkelová týchto nemeckých dôstojníkov označila za vzor, pretože “počúvli svoje svedomie a formovali tak obdobie dejín Nemecka, ktoré inak určovala temnota národného socializmu”.

    Bez takých činov by nemecká ústava podľa nej možno nemala takú podobu, akú má v súčasnosti. “Na odvahe týchto ľudí môžeme dnes stavať a byť radi, že sa takto zapísali do dejín,” povedala kancelárka.

    Merkelová vo svojom prejave upozornila na zvyšujúci sa počet pravicových extrémistov v Nemecku.

    V súvislosti s vraždou politika Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Waltera Lübckeho, z ktorej je podozrivý muž s väzbami na krajne pravicovú scénu, poukázala dôležitosť podpory tých, čo sú ochotní na seba prevziať politickú zodpovednosť.

    Podľa jej slov sa každý občan môže zasadiť za silnú demokraciu, občiansku spoločnosť a nedať tak šancu krajnej pravici.

    V Nemecku je 20. júl Pamätným dňom vojenského odporu proti národnému socializmu.

    - Reklama -