USA a Turecko sú v súvislosti so systémom S-400 v ťažkej situácii, uviedol Trump

    0
    Turecké ministerstvo obrany v utorok oznámilo pristátie v poradí už desiateho lietadla s ďalšou časťou dodávky súčastí ruského protilietadlového raketového systému S-400 (Autor: TASR)

    Trump zdôraznil, že má “veľmi dobré vzťahy” s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Šéf Bieleho domu potvrdil predchádzajúce Erdoganove vyjadrenia, že Ankara bola “donútená” kúpiť systém S-400 po tom, ako jej administratíva predchádzajúceho amerického prezidenta Baracka Obamu odmietla predať systém protivzdušnej obrany Patriot.

    Turecko má teraz zakázané uskutočniť nákup viac ako stovky lietadiel, povedal Trump v súvislosti so stíhačkami F-35. Dodal, že zbrojársky koncern Lockheed Martin, ktorý lietadlá vyrába, bude “nešťastný” a vyjadril ľútosť nad hospodárskymi dôsledkami zrušenia obchodu. Rozhovory s Tureckom podľa Trumpa pokračujú.

    Mark Esper, ktorého americký prezident Donald Trump nominoval za šéfa Pentagónu, povedal, že Turecko nemôže mať ruský systém S-400 a zároveň aj americké stíhačky F-35, uviedla agentúra Reuters.

     

    - Reklama -