Hrnko: Budúce voľby nebudú ani o pravici, ani o ľavici, ale…

    0
    Anton Hrnko (Autor: TASR)

    “Deklarácia o zvrchovanosti SR je významným formálnym prejavom uplatnenia si politických práv slovenského národa,” skonštatoval podpredseda SNS Jaroslav Paška. Pripomenul, že na jej návrhu spolupracovali legislatívci a právni experti z HZDS, SNS a SDĽ či Matice slovenskej. Dodal, že v hlasovaní 17. júla 1992 ju nepodporili len KDH a maďarské MKDH, pričom za ňu hlasovali aj súčasní poslanci Národnej Rady (NR) SR Anton Hrnko a Robert Fico (Smer-SD).

    Hrnko dodal, že dokument sa na Slovensku netvoril ľahko. “V iných krajinách sa občania hrdo a jednotne prihlasovali k svojej štátnej zvrchovanosti a nezávislej štátnosti, avšak v slovenských pomeroch významná časť najmä humanitárnej inteligencie sa postavila tvrdo proti. Slovákov strašili ich štátnou samostatnosťou a spájali ju s tým najhorším, čo by mohlo Slovensko postihnúť,” priblížil s tým, že je rád, že sa Slováci nedali zastrašiť.

    SNS si podľa Paškových slov spolu s matičiarmi a národovcami z iných strán každoročne pripomína výročie vatrami zvrchovanosti. Vysvetlil, že sú venované spomienke na deň prijatia deklarácie, keď “Slováci oznámili svetu, že sa so všetkými právami nekompromisne hlásia medzi samostatné, slobodné a suverénne demokratické národy”.

    Dodal, že žiadna cudzia moc tak nemá právo “určovať, s kým sa máme priateliť, s kým máme obchodovať či ako máme vychovávať svoje deti”. Aj preto považuje za dôležité si štátnu suverenitu vážiť, chrániť, a pripomínať si zložitú cestu k jej nadobudnutiu.

    Hrnko doplnil, že budúce parlamentné voľby budú aj o tom, či si Slovensko zachová svoju identitu. “Verme sebe, verme svojej budúcnosti a nedajme sa znechutiť. Budúce voľby nebudú ani o pravici, ani o ľavici, ale o tom, či si Slovensko zachová svoju identitu ako štát Slovákov a ostatných obyvateľov Slovenska alebo svoju identitu hodíme cez palubu,” dodal.

     

    - Reklama -