Nicholsonová vyfúkla funkciu poľskej expremiérke: Tu je jej reakcia

    0
    Lucia Ďuriš Nicholsonová v EP (Autor: facebook.com/lucianicholsonovaverivzdravyrozum)

    Za potvrdenie slovenskej europoslankyne do tejto funkcie hlasovalo 38 členov 55-členného výboru, 14 bolo proti a traja sa hlasovania zdržali.

    Pôvodne bola za šéfku tohto výboru, ktorý v rámci politických dohôd medzi siedmimi politickými frakciami pripadol frakcii ECR, nominovaná bývalá poľská premiérka a teraz europoslankyňa Beata Szydlová. 

    Tá však doplatila na blokovanie zo strany liberálnej frakcie Obnovme Európu, ktorej členovia sa rozhodli bojkotovať kandidátov na predsednícke a podpredsednícke funkcie vo výboroch EP z populistických hnutí a tiež z tých politických strán a krajín, voči ktorým má Európska komisia výhrady pre porušovanie princípov právneho štátu. 

    Szydlová bola zvolená do europarlamentu za stranu Právo a spravodlivosť (PiS).

    Lucia Ďuriš Nicholsonová sa ako členka ECR zásluhou tejto situácie ocitla v hre o predsednícke kreslo prestížneho výboru; ináč hrozilo, že táto funkcia pripadne inej politickej skupine.

    Slovenská europoslankyňa sa vo svojom príhovore poďakovala za túto príležitosť, zdôraznila, že je v rámci výboru ochotná konštruktívne spolupracovať s členmi všetkých politických frakcií a vyzvala ich, aby si prípadné spory riešili v pléne EP, a nie na pôde výboru.

    Rovnako svoje zvolenie komunikovala aj na sociálnej sieti.  “Zvolenie za predsedníčku považujem v prvom rade za veľkú poctu, ale aj obrovský záväzok pokračovať v práci, ktorú som začala už v svojej rodnej krajine. Sociálne problémy nepoznajú hranice a bude teraz našou náplňou práce, aby sme našli najlepšie riešenia na európskej úrovni.Som človek činov a nie veľkých príhovorov. Preto som už počas prvej schôdze vyzvala svojich kolegov, aby sme dali bokom naše rozdiely a politický marketing a sústredili sme sa na to, čo nás spája. A to je úprimná snaha pomôcť naším občanom, a to bez rozdielov,” napísala slovenská europoslankyňa.

    Slovensko má iba dve ženy v Európskom parlamente a obom sa podarilo získať zaujímavé funkcie. Monika Beňová (Smer-SD) z frakcie socialistov a demokratov (S&D) sa stala jednou z kvestoriek zákonodarného zboru EÚ. Obe poslankyne by mali zastávať tieto funkcie v prvom, dvaapolročnom volebnom období europarlamentu (do januára 2022).

     

    - Reklama -