Lajčák vystúpil vo Washingtone: Toto povedal o náboženskej slobode

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: TASR)

    Identifikácia konkrétnych krokov na zabránenie prenasledovaniu na základe viery a pri posilnení jej rešpektovania patrí medzi nové iniciatívy administratívy prezidenta USA Donalda Trumpa. Išlo doteraz o najväčšie ministerské podujatie k tejto téme za účasti viac ako sto delegácií.

    Ministri diskutovali o globálnych výzvach v agende náboženských slobôd, ako aj o nových záväzkoch účastníckych krajín konferencie na ich ochranu. 

    Minister Lajčák vo svojom vystúpení pripomenul slová bývalého amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta spred 80 rokov, ktorý povedal, že útoky na slobodu náboženstva prišli zo strany oponentov demokracie.

    Tieto slová rezonujú v čase, keď si pripomíname 30. výročie slobody v Strednej Európe. Lajčák zároveň zdôraznil, že náboženskú slobodu a náboženskú toleranciu je potrebné podporovať s dôrazom na vzdelávanie, dialóg a angažovanosť celej spoločnosti vrátane náboženských lídrov, a tak zabrániť zneužívaniu náboženstva ako politického nástroja a riešiť príčiny nenávisti, intolerancie a extrémizmu. 

    “Slovenská republika sa intenzívne zameriava na otázky náboženskej slobody v rámci nášho členstva v Rade OSN pre ľudské práva,” uviedol v tejto súvislosti šéf slovenskej diplomacie.

    Zároveň dodal, že agenda náboženskej slobody je v centre našej pozornosti aj ako predsedníckej krajiny Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). 

    “Vo februári tohto roku sme zorganizovali konferenciu na vysokej úrovni zameranú na boj proti antisemitizmu v regióne OBSE. Rešpektovanie slobody ostatných, tolerancia a nediskriminácia vierovyznania sú základnými predpokladmi medzinárodného mierového spolunažívania, ako aj preventívnym nástrojom pred potenciálnym nárastom napätia vedúcim ku konfliktom,” konštatoval minister, ktorý zároveň zdôraznil, že podpora slobody vierovyznania a náboženskej tolerancie, vrátane boja proti antisemitizmu patria medzi priority SR a to tak na vnútroštátnej, ako aj na medzinárodnej úrovni.

    - Reklama -