Čína zavádza antidumpingové clá na dovoz ocele z EÚ

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Clá sa budú pohybovať od 18,1 % do 103,1 %, pričom sa budú týkať sochorov z nerezovej ocele a plechov valcovaných za tepla, dodalo ministerstvo.

    Podľa neho Peking pristúpil k tomuto kroku potom, ako sa na dovoz ocele z týchto krajín sťažovala štátna oceliarska spoločnosť Shanxi Taigang Stainless Steel a Čína v júli minulého roka spustila vyšetrovanie.

    “Podľa úradov vyšetrovanie ukázalo, že v prípade preverovaných produktov dochádzalo k dumpingu, čo čínskemu oceliarskemu priemyslu spôsobilo výrazné škody,” uvádza sa vo vyhlásení ministerstva obchodu.

    Spomínané výrobky sa využívajú najmä ako surovina na výrobu produktov valcovaných za studena, ďalej pri stavbe lodí, prepravných kontajnerov, produktov v železničnej doprave, v energetike, ale aj iných sektoroch.

    Čína, ktorá je najväčším producentom nerezovej ocele na svete, vyprodukovala minulý rok 26,71 milióna ton výrobkov z tohto materiálu. V porovnaní s predchádzajúcim rokom to predstavuje rast o 2,4 %. Zároveň vlani doviezla 1,85 milióna ton produktov z nerezovej ocele.

    Oproti roku 2017 to znamená rast o 53,7 %.

    - Reklama -