Mayová podporí Johnsona; podľa Corbyna majú o premiérovi rozhodnúť obyvatelia

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    “Teraz musíme spolupracovať, aby sme uskutočnili brexit, ktorý funguje, a aby sme udržali Jeremyho Corbyna mimo vlády,” uviedla Mayová na Twitteri.

    Mayová podľa AP plánuje zostať poslankyňou britského parlamentu. Johnson bude mať “moju plnú podporu zo zadných lavíc,” nechala sa počuť predsedníčka britskej vlády.

    Corbyn podľa Sky News povedal, že Johnson získal podporu menej než 100.000 členov Konzervatívnej strany prísľubom zníženia daní pre bohatých, čím sa prezentoval ako kamarát bankárov, a snahou o ničivý brexit bez dohody.

    “Nezískal však podporu našej krajiny,” povedal Corbyn. “Po takmer desaťročí striedmosti potrebujeme premiéra, ktorý je na strane mnohých, nie na strane niekoľkých,” povedal líder labouristov a dodal, že o tom, kto bude novým premiérom, “by mali rozhodnúť obyvatelia krajiny”.

    Novým britským premiérom a lídrom Konzervatívnej strany bude bývalý minister zahraničných vecí a niekdajší starosta Londýna Boris Johnson. Na vnútrostraníckom hlasovaní poštou, ktoré sa konalo od 6. do 22. júla, sa zúčastnilo 87,4 percenta zo 160.000 členov Konzervatívnej strany. 

    Za Johnsonovho protikandidáta Jeremyho Hunta hlasovalo 46.656 konzervatívcov, Johnsonovi dalo svoj hlas 92.153 členov strany. Neplatných bolo 509 odovzdaných hlasov.

     

    - Reklama -