V Nemecku obvinili 96-ročného esesáka

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    O vznesení obvinení informoval hovorca súdu v meste Hildesheim v nemeckej spolkovej krajine Dolné Sasko. V prípade usvedčenia hrozí obvinenému až sedem rokov väzenia. Jeho totožnosť úrady nezverejnili.

    Podľa agentúry AFP však ide o Karla Müntera, ktorého už v roku 1949 v neprítomnosti odsúdili vo Francúzsku na smrť za účasť na zastrelení 86 mužov a chlapcov severofrancúzskej dediny Ascq z 1. apríla 1944.

    O niekoľko rokov ho však v rámci snáh o francúzsko-nemecké zmierenie omilostili. Masakra z Ascq bola odvetou za útok na železničný transport príslušníkov jednotky SS Hitlerjugend, ktorý spôsobil vykoľajenie vlaku, avšak žiadne zranenia.

    Bývalý esesák, voči ktorému vzniesli obvinenia v Hildesheime, vlani poskytol rozhovor nemeckej verejnoprávnej televízii ARD, v ktorom priznal, že sa na uvedenej masakre podieľal.

    Muž v interview okrem iného zľahčoval holokaust a tvrdil, že obete masakry z Ascq si za svoju smrť mohli samy. “Keď mužov zatknem, som za nich zodpovedný. A keď utečú, mám právo ich zastreliť,” povedal pre ARD bývalý príslušník SS. 

    Časti z rozhovoru sa objavili v dokumente, ktorý bol odvysielaný vlani v novembri. Prokuratúra v Hildesheime začala následne preverovať mužove vyjadrenia, ktoré v dokumente zazneli.

    On sám podľa vlastných slov nevedel, že reportéri z ARD jeho vyjadrenia nahrávajú a že budú neskôr odvysielané.

    - Reklama -