Kosovský expremiér vypovedal pred tribunálom v Haagu

    0
    Ramuš Haradinaj (Autor: Facebook, Ramush Haradinaj)

    Haradinaj bol počas vojny v Kosove veliteľom Kosovskej oslobodzovacej armády (UČK). Na čele kosovskej vlády pôsobil v rokoch 2004-05 a 2017-19.

    Funkcie sa vzdal 19. júla tohto roku po tom, ako predvolali vypovedať pred uvedený haagsky tribunál pre vojnové zločiny v Kosove. Sám to zdôvodnil tým, že sa chce do Haagu dostaviť ako radový občan. Zdôraznil pritom, že má vypovedať ako podozrivý, a nie ako obvinený. 

    Osobitný súd pre Kosovo (KSC) bol vytvorený v roku 2015 s cieľom stíhať bojovníkov UČK podozrivých z vojnových zločinov spáchaných počas vojny v Kosove v rokoch 1998-99.

    Tento dočasný tribunál, s ktorého vznikom Priština súhlasila po tlaku Spojených štátov a Európskej únie, je súčasťou kosovského justičného systému, sídli však v holandskom Haagu a má zahraničný personál.

    Podľa agentúry AP Haradinaj vošiel v stredu do sídla KSC v Haagu bez toho, aby poskytol vyjadrenie novinárom čakajúcim pred budovou. Predstavitelia súdu odmietli výsluch kosovského expremiéra akokoľvek komentovať. 

    Ramusha Haradinaja už v minulosti opakovane súdil vtedajší Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorý ho však dvakrát oslobodil spod všetkých obvinení z vojnových zločinov. 

    Pred nový osobitný súd pre Kosovo (KSC) predvolali podľa správ médií už asi tri desiatky bývalých členov UČK, ani jedného z nich však zatiaľ oficiálne neobvinili.

    - Reklama -