PRVÉ FOTO Čaputovú prijal Macron, hovoriť majú o EÚ aj V4

    0
    Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas stretnutia 24. júla 2019 v Elyzejskom paláci v Paríži (Autor: TASR)

    Najprv je na programe oficiálnej návštevy plenárne rokovanie delegácií prezidentov oboch krajín, po ktorom bude nasledovať rozhovor hláv štátov medzi štyrmi očami.

    Čaputová na minulotýždňovej návšteve Poľska označila Slovensko za krajinu, ktorá spomedzi partnerov z Vyšehradskej štvorky (Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) najviac pokročila v eurointegrácii.

    Slovensko je jediným štátom tohto zoskupenia, ktoré prijalo spoločnú európsku menu euro.

    Čaputová okrem toho poukázala na výsledky marcových prezidentských volieb i májových volieb do Európskeho parlamentu, ktoré podľa nej ukázali proeurópsku orientáciu Slovenska.

    Historicky prvú oficiálnu návštevu slovenskej hlavy štátu vo Francúzsku absolvoval v novembri 2016 Andrej Kiska na pozvanie vtedajšieho prezidenta Francoisa Hollanda. Kiska sa neskôr stretol so súčasným prezidentom Macronom počas osláv stého výročia ukončenia prvej svetovej vojny 11. novembra 2018 v Paríži.

    Macron bol krátko predtým – koncom októbra – na pracovnej návšteve Slovenska, kde ho prijal Kiska a tiež premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

     

    - Reklama -