Na odstrel medveďa bolo podaných 23 žiadostí, uvádza envirorezort

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

     Medveď hnedý v súčasnosti osídľuje všetky biotopy. Veľkosť populácie medveďa v rokoch 2013 až 2014 odhadli na 1256 jedincov. Sčítanie sa robilo na základe analýz DNA zo vzoriek trusu alebo srsti. 

    „Veľkosť populácie možno teraz pokladať za stabilizovanú, bez väčších výkyvov v početnosti,“ skonštatoval Marián Hletko zo Zásahového tímu pre medveďa hnedého zo Štátnej ochrany prírody SR. 

    Medveď spôsobuje škody na včelstvách, ovciach a kozách, hovädzom dobytku, poľnohospodárskej úrode, drevinách v záhradách a ovocných sadoch.

    „Zmeny v krajine spôsobené rozšírením pestovania poľnohospodárskych plodín atraktívnych pre medveďa, napríklad kukurice, viedli v ostatných dvoch desaťročiach aj k zmene vo výške škôd na uvedených komoditách. Pokiaľ v minulosti prevažovali škody v živočíšnej výrobe na ovciach a kozách a na poľnohospodárskych plodinách boli nižšie, dnes je situácia opačná,“ uviedol Hletko. 

    V roku 2005 boli za škody na ovciach a kozách vyplatené náhrady vo výške 20.771 eur. Pred dvoma rokmi to už bolo iba 5154 eur. Vyplatené náhrady za škody v rastlinnej výrobe v roku 2005 boli 2040 eur, pred dvoma rokmi to bolo už 67.835 eur.

    Škody na včelstvách v roku 2017 predstavovali 23.594 eur.

    - Reklama -