Danko varuje: Takýto je spoločný slogan PS, Spolu a Za ľudí

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Nemyslím si, že je to zneužívanie inštitútu,” povedal Danko s tým, že novelu zákona o politických stranách bolo potrebné prijať rýchlo, hoci návrh opozícia kritizovala.

    “Keby sme to nestihli v júni, tak by počas leta napumpovali toľko peňazí do politických strán, že už by pomohlo Slovensku len plakať a rozhodovali by o štáte bohatí ľudia. Bolo to akútne,” zdôraznil.

    Na otázku, prečo zákon nepredložili skôr a neprešiel klasickým procesom a medzirezortným pripomienkovým konaním, odpovedal, že to bolo akútne.

    Poznamenal, že boli identifikované tri či štyri veci ako “zrušenie tretích strán a stanovenie limitov, na ktorých bola absolútna spoločenská zhoda a prešlo to bez problémov”. Tvrdí, že s odstupom času nemá problém so samotným zákonom ani opozícia.

    Danko: Hrajú sa s nami ako mačka s myšou

    Danko v teto súvislosti zdieľal na sociálnej sieti aj článok portálu cas.sk, v ktorom otvorene kritizuje nové politické subjekty.

    “Vytvorila sa skupina ľudí, ktorá je navzájom ekonomicky a personálne prepojená. Je to Progresívne Slovensko, Spolu a Za ľudí. Ich slogan bude znieť Spolu za ľudí a progresívne Slovensko. Hrajú sa s nami ako mačka s myšou,” uvádza Danko v statuse pri zdieľanom článku a pokračuje: “Raz nám podstrkujú ako lídra Michala Trubana, raz Miroslava Beblavého a na konci dňa Andreja Kisku. Tento model bol použitý tou istou skupinou ľudí aj pri prezidentských voľbách. Najprv nám podstrčili pána Roberta Mistríka, ktorému niekto dal peniaze, potom mu niekto povedal, aby sa stiahol alebo mu dal ešte viac peňazí. Do toho všetkého prichádza spolupráca s tretím sektorom, ktorý na nás hádže špinu.”

    Zrovnoprávnenie politickej súťaže je na mieste je podľa lídra SNS na mieste. “V tomto všetkom máme viesť kampaň s rozpočtom 700-tisíc a hovoriť o tom, čo sme pre ľudí urobili, keď beží obrovská zosmiešňujúca antikampaň. Ľudom sú podsúvané manipulačné informácie,” pripomína Danko.

    Odborníci nevylučujú napadnutie na Ústavnom súde SR

    Zrýchlený režim môže snemovňa využiť, len ak to navrhne vláda. Poslanci v roku 2019 schválili zatiaľ v zrýchlenom režime šesť právnych úprav. Medzi nimi napríklad zmeny vo financovaní politických strán v rámci novely zákona o volebnej kampani.

    V skrátenom konaní tiež odobrili novelu zákona o štátnych symboloch z dielne Mosta-Híd, ktorá umožnila ľudom a právnickým osobám na území Slovenska naďalej hrať a spievať hymnu iného štátu. Išlo o úpravu prijatej novely z dielne SNS.

    Prerokovanie návrhov zákonov v zrýchlenom režime sa má podľa odborníkov využívať vo výnimočných či nepredvídateľných situáciách.

    Niektoré úpravy sa podľa politologičky Dariny Malovej dali predvídať, nemuseli sa teda prijímať zrýchlene. Hovorí aj o nekompetentných zásahoch poslancov v schvaľovacom procese.

    Odborníci nevylučujú, že zneužitie tohto procesu môže byť v budúcnosti napadnuté na Ústavnom súde SR.

    Autor: TASR/ Redakcia

    - Reklama -