Irán testoval balistickú raketu stredného doletu

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Iránska strela typu Šabáb-3 bola odpálená z južného pobrežia krajiny a dopadla východne od hlavného mesta Teherán ležiaceho na severe Iránu. Celý let absolvovala nad iránskym územím.

    Citovaný zdroj zdôraznil, že raketa neohrozila lode západných krajín ani americké vojenské základne v regióne. Raketová skúška sa uskutočnila v období zvýšeného napätia vo vzťahoch medzi Iránom a Západom.

    Medzinárodná dohoda o iránskom jadrovom programe Iránu odpaľovanie konvenčných rakiet nezakazuje, čo je jedna z hlavných výhrad Washingtonu voči nej. Spojené štáty požadujú, aby Irán pozastavil všetky aktivity v oblasti vývoja rakiet, čo však Teherán odmieta. 

    Strela Šabáb je vyvinutá na základe severokórejskej rakety Nodong a existuje v niekoľkých verziách. Nejde o novú zbraň, Teherán ju má vo svojom arzenáli už zhruba dve desaťročia. Západní experti upozorňujú na to, že na ňu môže byť potenciálne upevnená aj jadrová hlavica.

    Irán zadržal 19. júla v Hormuzskom prielive ropný tanker plaviaci sa pod britskou vlajkou. Stalo sa tak zhruba dva týždne po tom, ako v britskom zámorskom území Gibraltár zadržali iránsky supertanker.

    Washington a Teherán zase vedú spor týkajúci sa porušovania dohody o iránskom jadrovom programe.

    Irán v júni zostrelil nad Hormuzským prielivom americký prieskumný dron. Americká armáda tvrdí, že minulý týždeň zostrelila dva iránske drony, čo však islamská republika popiera. 

    - Reklama -