Rusko reaguje vyhrážkami na pokutu pre RT od britského úradu

    0
    Logo ruskej štátnej televízie RT je vidieť cez okno v sídle televízie (Autor: TASR)

    “Britské médiá, ktoré pôsobia v Rusku, by mali byť pripravené čeliť následkom krokov, ktoré Londýn uskutočnil,” uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí vo svojom stanovisku. Pokutu pre RT zároveň označilo za “akt cenzúry”.

    Ofcom udelil RT pokutu 200.000 libier (223.340 eur) “za hrubé nedodržiavanie zákona o vysielaní”.

    Súčasťou rozhodnutia britského telekomunikačného úradu je aj povinnosť RT poskytnúť svojim divákom možnosť zoznámiť sa so súhrnom jeho nálezov.

    RT podľa Ofcomu “nedokázala zachovať nestrannosť v siedmich reportážach a reláciách v období medzi 17. až 26. aprílom 2018”.

    Úrad vo svojej správe konkrétne spomenul spôsob, akým sa RT venovala prípadu otravy bývalého dvojitého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije. Problematický je podľa Ofcomu tiež spôsob, akým televízia informovala o udalostiach občianskej vojny v Sýrii, v ktorej Kremeľ podporuje vládu prezidenta Bašára Asada.

    Británia zakázala ruským spravodajským staniciam RT a Sputnik zúčastniť sa na globálnej konferencii o slobode médií, ktorá sa v dňoch 10. až 11. júla konala v Londýne. Toto rozhodnutie odôvodnila ich aktívnou úlohou pri šírení dezinformácií.

     

    - Reklama -