Severná Kórea pohrozila v piatok “nemilosrdnou” odpoveďou na akékoľvek nepriateľské útoky

    0
    Severokórejský vodca a Kim Ir-senov vnuk Kim Čong-un (Autor: TASR)

    Varovanie vyšlo z úst riaditeľa Generálneho politického úradu Kórejskej ľudovej armády Kim Su-gila počas prejavu na stretnutí venovanom sobotňajšiemu výročiu. “Musíme spustiť nemilosrdné útoky a rázne rozdrviť tých, ktorí sa opovážia vtrhnúť čo i len na zlomok milimetra našej posvätnej oblohy, zeme a mora,” vyhlásil.

    Kim Su-gil taktiež povedal, že Pchjongjang bude pevne strážiť sebestačnosť krajiny na pozadí medzinárodných sankcií v súvislosti s jeho jadrovými a raketovými skúškami.

    Stretnutie vysielala severokórejská štátna televízia. Severokórejský vodca Kim Čong-un sa na piatkovom stretnutí nezúčastnil.

    Prímerie medzi Kóreami bolo podpísané 27. júla 1953, pričom obe krajiny zostali doteraz technicky vo vojnovom stave. Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) označuje túto udalosť ako Deň víťazstva vo veľkej vojne o oslobodenie vlasti.

    KĽDR vo štvrtok odpálila do Japonského mora z pobrežného mesta Wonsan dve rakety krátkeho doletu. Severokórejská tlačová agentúra KCNA v piatok informovala, že išlo o “vážne varovania” na adresu “vojnových štváčov” v Južnej Kórei.

    Analýza USA a Južnej Kórey zistila, že ide išlo o nový typ balistickej rakety s krátkym doletom s “podobnými letovými vlastnosťami” ako rakety typu Iskander, ktoré sú súčasťou výzbroje ruskej armády, uviedla tlačová agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov juhokórejskej armády.

     

    - Reklama -