Nemecko vydalo do Belgicka občana Bosny spájaného s parížskymi útokmi

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Nemenovaný muž vo veku 39 rokov je podozrivý zo zaobstarania zbraní pre páchateľov parížskych útokov, ku ktorým sa prihlásila militantná organizácia Islamský štát. Obvinený bol z “napomáhania teroristickej organizácii spojenej s týmito útokmi”.

    Nemecké orgány približne pred mesiacom oznámili zatknutie tohto podozrivého, ku ktorému došlo v noci z 19. na 20. júna na základe európskeho zatykača vydaného Belgickom.

    Ako však vtedy uviedli, zamerali sa naňho v rámci samostatného vyšetrovania, týkajúceho sa údajného porušenia zákonov o kontrole vojenských zbraní.

    Terčom parížskych útokov z novembra 2015, ktoré si vyžiadali 130 mŕtvych a stovky zranených, bol národný štadión Stade de France v Saint-Denis, hudobný klub Bataclan a ľudia na terasách parížskych kaviarní a bistier v centre Paríža. Koordinované boli údajne z Bruselu.

    Islamský štát sa prihlásil aj k samovražedným bombovým útokom na letisku a stanici metra v metropole Belgicka z marca 2016, kde zahynulo 32 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia. Predpokladá sa, že oba činy pomáhala uskutočniť tá istá bruselská bunka.

     

    - Reklama -