Prezident Kolumbie, Duque, obvinil Venezuelu z ochrany kolumbijských povstaleckých skupín

    0
    Kolumbijský prezidentský kandidát Iván Duque z Demokratickej centristickej strany oslavuje víťazstvo v prezidentských voľbách po zverejnení predbežných výsledkov v Bogote (Autor: TASR)

    “Maduro nie len že dlhé roky poskytuje prístrešie kolumbijským teroristom, ale znova potvrdzuje, že Venezuela je útočiskom pre teroristov a drogových dílerov,” povedal počas návštevy Číny.

    Maduro v nedeľu povedal, že poprední členovia FARC Iván Márquez a Jesús Santrich “sú vo Venezuele vítaní”, a označil ich za “lídrov mieru”.

    Márquez a Santrich v roku 2016 pomohli vyjednať mierovú dohodu medzi kolumbijskou vládou a FARC, ktorá ukončila 52 rokov trvajúci ozbrojený konflikt. Bývalá partizánska skupina FARC sa po pol storočí bojov odhodlala zložiť zbrane a transformovala sa na politickú stranu. Pridelili jej desať mandátov v kolumbijskom Kongrese.

    Po jednom kresle získali aj Márquez a Santrich. Márquez však podľa DPA zmizol v roku 2018 bez toho, aby si mandát prevzal.

    Santrich do kresla zasadol v júni tohto roka. Predtým bol viac ako rok zadržiavaný na žiadosť Spojených štátov, ktoré ho podozrievajú z pašovania drog. Začiatkom júla sa mal postaviť pred súd, ale niekoľko dní pred pojednávaním takisto zmizol. Kolumbijská vláda sa nazdáva, že mohol ujsť do Venezuely a za jeho nájdenie ponúka finančnú odmenu.

     

     

    - Reklama -