USA požiadali Nemecko o zapojenie do misie v Hormuzskom prielive

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Formálne sme požiadali Nemecko, aby sa pridalo k Francúzsku a Británii a pomohlo zabezpečiť Hormuzský prieliv a bojovať proti agresii Iránu,” povedala hovorkyňa veľvyslanectva Tamara Sternbergová-Grellerová.

    “Členovia nemeckej vlády dali jasne najavo, že voľnosť plavby by mala byť chránená. My sa pýtame: Chránená kým?” poznamenala.

    Napätie v regióne Perzského zálivu sa vyostrilo po tom, ako britské vojenské námorníctvo začiatkom júla asistovalo pri zadržaní iránskeho tankera pri Gibraltári.

    Londýn vyjadril presvedčenie, že toto plavidlo prepravovalo ropu do Sýrie a porušovalo tak sankcie EÚ.

    Irán v zrejmej odvete zadržal tankery plaviace sa pod britskou a panamskou vlajkou v Hormuzskom prielive, kadiaľ prechádza strategicky významná dopravná trasa.

    Británia v pondelok v tejto súvislosti oznámila, že chce v Perzskom zálive zriadiť námorné ochranné sily pod vedením Európy. Britský návrh sa však podľa agentúry AFP v Európe stretol len s vlažnou odozvou.

    Francúzsko vo štvrtok na britskú výzvu reagovalo vyhlásením, že nie je ochotné vyslať do oblasti Perzského zálivu ďalšie vojenské sily, avšak je pripravené zdieľať s Londýnom informácie a koordinovať využitie vojenských kapacít, ktoré v regióne už má.

    Naopak, záujem vyjadrili Dánsko, Poľsko, Portugalsko, Španielsko či Švédsko, uviedla DPA s odvolaním sa na diplomatické zdroje v Bruseli.

    - Reklama -