Nemecko deportovalo 45 neúspešných žiadateľov o azyl

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    Ide o prílet už 26. takejto skupiny, deportovanej od decembra 2016; celkovo vrátili z Nemecka pri predchádzajúcich letoch okolo 600 ľudí, zosumarizovala tlačová agentúra DPA.

    Deportácie neúspešných afganských žiadateľov o azyl sú v Nemecku vnímané mimoriadne kontroverzne a kritici tvrdia, že vo vojne sa zmietajúca stredoázijská krajina je príliš nebezpečná na to, aby do nej odmietnutých uchádzačov o azyl vracali.

    Civilisti sú bežne terčom útokov militantného hnutia Taliban a extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) – v afganskom konflikte bolo od januára do júna zabitých celkovo 1366 civilistov, uvádza Organizácia Spojených národov.

    V nedeľu bolo napríklad zabitých ďalších 20 ľudí, keď militanti zaútočili na úrad kandidáta na viceprezidenta v Kábule; vo štvrtok 25. júla zahynulo pri troch explóziách v afganskej metropole 11 ľudí.

    Najnovší útok sa odohral v stredu, keď bomba nastražená pri ceste v provincii Faráh v západnej časti Afganistanu zasiahla autobus a zabila 34 ľudí vrátane žien a detí. Zranenia utrpelo ďalších 15 osôb, z nich väčšina sa nachádza v kritickom stave, uviedla agentúra AP.

     

    - Reklama -