Merkelová príde do Šopronu. Stretne sa s Orbánom

    0
    Viktor Orbán a Angela Merkelová (Autor: TASR)
    Podľa agentúry MTI to v stredu v Budapešti oznámil Orbánov hovorca Bertalan Havasi, podľa ktorého obaja politici vystúpia v šopronskom kostole s prejavom.
     
    Pozvaní nemeckí a maďarskí hostia sa zúčastnia na ekumenickej bohoslužbe v miestnom evanjelickom kostole.
     
    Diery v železnej opone podnietili záujem občanov Nemeckej demokratickej republiky (NDR), ktorí začali počas roka 1989 hromadne utekať do Západného Nemecka. Mnohí trávili dovolenky na Balatone a hľadali príležitosť na prechod do Rakúska. Tá sa naskytla napríklad na tzv. Paneurópskom pikniku v Šoprone 19. augusta 1989.
     
    Počas tohto podujatia organizovaného Paneurópskou úniou sa mala na tri hodiny otvoriť pohraničná brána, aby sa mohli účastníci akcie z Maďarska i Rakúska slobodne pohybovať. Otvor v železnej opone však využilo asi 1000 východných Nemcov, ktorí doslova prebehli na Západ.
     
    Hranica medzi Rakúskom a Maďarskom sa definitívne otvorila v noci z 10. na 11. septembra 1989. Len počas troch dní emigrovalo na Západ asi 15.000 východných Nemcov. Nemecký kancelár Helmut Kohl sa o strihaní železnej opony pri Šoprone vyjadril, že vtedy bola odstránená prvá tehla Berlínskeho múru, ktorý sa začal rúcať 9. novembra 1989.
     
     
    - Reklama -