Spoločnosť Lockheed Martin získala zákazku na lietadlá F-16 pre Slovensko

    0
    Stíhačka F-16 (Autor: TASR)

    Slovensko na základe kontraktu dostane 14 lietadiel typu F-16. Stíhačky majú byť dodané do 31. januára 2024. Nákup lietadiel F-16, ktoré majú nahradiť ruské stíhacie lietadlá MiG-29, je podľa The Defense Post označovaný za najväčší nákup v histórii Slovenka, členského štátu NATO.

    V minulosti rokovalo Ministerstvo obrany (MO) SR so švédskou vládou o prenájme lietadiel JAS-39 Gripen. Česká republika a Maďarsko využívajú lietadlá typu Gripen, zatiaľ čo Poľsko vlastní letku lietadiel typu F-16. Slovensko a ČR vo februári 2017 podpísali dohodu medzi Českou republikou a Slovenskom o vzájomnej ochrane vzdušného priestoru. Dohoda zahŕňa aj zdieľanie kapacít v oblasti údržby a výcviku pilotov v prípade, že sa SR rozhodne zakúpiť lietadlá Gripen.

    Výcvik sa má začať tento rok a má sa na ňom zúčastniť približne 22 pilotov a viac ako 150 členov personálu údržby. MO SR už vybralo prvých šesť kandidátov na pilotov stíhačiek. Výcvik absolvujú v USA. Rezort obrany deklaroval, že sa stihnú pripraviť, kým prídu nové stíhačky. Nákup nových supersonických lietadiel predstavuje pre Slovensko investíciu vo výške viac ako 1,6 miliardy eur.

     

    - Reklama -