Deutsche Bank? Špička ľadovca. Pred krízou stála akcia 100 eur, dnes stojí sedem. Ekonóm radí, na krízu sa pripravte takto…

0
Štěpán Křeček, hlavný ekonóm BH Securities (Autor: BH Securities)

Nemecký finančný kolos Deutsche Bank je v problémoch. Banka oznámila, že do roku 2022 plánuje zrušiť 18 000 pracovných miest, o prácu teda príde každý piaty zamestnanec. Banka tiež výrazne obmedzí napríklad globálne obchodovanie s akciami. Len samotná reštrukturalizácia má vyjsť na 7,4 miliardy eur. Aký závažný je problém Deutsche Bank?

Zatiaľ čo americké banky po kríze slušne prosperujú, európskym bankám sa príliš nedarí. Deutsche Bank je len špičkou ľadovca, ktorý na seba už z diaľky upozorňuje obrovskými škandálmi. Našli by sme však aj veľa ďalších bánk s podobnými problémami.

Ukazuje sa, že bankám nesvedčia príliš nízke úrokové sadzby a preregulované prostredie.

Skončia sa problémy skutočne „len“ prepustením pätiny zamestnancov a reštrukturalizáciou?

To nikto nevie. Manažéri sa tvária, že predložili skvelý plán obnovy, ale trh ho neprijal dobre. Prepustení ľudia môžu pretiahnuť svojich klientov k iným inštitúciám. Likvidácia investičného bankovníctva zase posilní konkurenciu, ktorá prevezme túto časť trhu.

Manažéri Deutsche Bank sa vydávajú cestou menej rizikových aktivít, ale musia si uvedomiť, že s nižším rizikom prídu aj nižšie výnosy. Obnova banky tak pravdepodobne bude behom na dlhú trať.

Niektorí ľudia môžu mať mierny pocit déjà vu. Aj v posledných mesiacoch pred minulou finančnou krízou zaznievalo, že problémy sú skôr lokálneho charakteru a čoskoro sa vyriešia.

To je skvelý postreh. Každá kríza má svoje ohnisko. Miesto, kde sa začne dominový efekt, ktorý sa šíri ďalej. To, že vidíme lokálne problémy, neznamená, že prerastú do globálnej krízy. Isté riziko však existuje.

Objavujú sa aj správy, že klienti si z Deutsche Bank vo veľkom vyberajú peniaze – konkrétne má ísť o sumu okolo miliardy eur denne. Hrozí, že panika spustí nový run na banky?

Ľudia si čítajú o problémoch Deutsche Bank a strácajú k nej dôveru. Byť v banke, ktorá prepúšťa, ukončuje niektoré aktivity a má mnoho škandálov, nie je žiadne terno. Preto je logické, že ľudia prechádzajú ku konkurencii a vyberajú svoje peniaze.

Deutsche Bank to nepomáha, ale zatiaľ nie je v situácii, keď by finančne kolabovala.

Hoci akcie Deutsche Bank v minulých týždňoch skôr klesali, v posledných dňoch sa zdá, že došlo k ustáleniu ceny na úrovni mierne nad sedem eur za akciu. Môže fakt, že v poslednom týždni je okolo nemeckej banky ticho, priniesť takú žiadanú úľavu a pokoj? Ako je vlastne možné, že Deutsche Bank prežívala viac-menej v poriadku až doteraz navzdory všetkým škandálom? Nedávno presiakla von informácia o pobočke Deutsche Bank, ktorá mala prať špinavé peniaze pôvodom z Ruska.

Ešte v roku 2015 sa akcie Deutsche Bank obchodovali za viac ako 30 eur za kus. Pred prepuknutím svetovej hospodárskej krízy cena akcie prekonávala aj 100 eur. Mnohí investori veria, že súčasná cena sa už blíži pomyselnému dnu a Deutsche Bank sa od neho odrazí.

Preto je na trhu stále dosť záujemcov, ktorí pri súčasných cenách nakupujú. Navzdory všetkým škandálom.

Keď sa pozrieme na veci v dlhodobejšom meradle, môže nakoniec dôjsť k tomu, že Deutsche Bank skončí? Alebo je to taká zásadná inštitúcia, že ju EÚ ani v prípade smrteľných problémov nenechá padnúť?

Všetko, čo má svoj začiatok, má aj svoj koniec. Nič nevydrží večne a každá inštitúcia raz zanikne. Deutsche Bank sa priblížila k priepasti, ale zatiaľ do nej nespadla. Nikto však nemôže zaručiť, že sa tak nestane. V histórii sme už boli svedkami konca podobne významných inštitúcií.

Čo by ste odporučili ľuďom, ktorí sa obávajú krízy, aby urobili s úsporami? Je čas vybrať peniaze z bánk? Do čoho môžu bezpečne uložiť svoje peniaze?

Ľuďom by som v prvom rade odporučil, aby splatili svoje dlhy. V kríze môžu prísť o prácu a v takom prípade sa spláca ťažko. Časť úspor je dobré mať v pohotovosti, aby sa dalo rýchlo reagovať v prípade, že sa na trhu objaví nejaký výhodný obchod.

Rovnako odporúčam mať časť úspor v zlate, ktoré sa za posledných 4 000 rokov osvedčilo ako skvelý uchovávateľ hodnoty.

Ako je to vlastne so spoľahlivosťou dnešného obeživa? Nie je kryté cennými kovmi, existuje teda aspoň nejaká záruka, že dnešných 40 eur bude mať podobnú hodnotu aj o rok alebo o päť rokov?

Dnešný peňažný systém je vybudovaný na dôvere. Kým budú ľudia veriť, že si za papieriky v peňaženke môžu v obchode nakúpiť, bude celý systém stabilný. K tomu napomáha správanie centrálnych bánk, ktoré sa snažia cieľovať infláciu a tým brániť výraznému znehodnocovaniu peňazí. Na príklade Venezuely však vidíme, že sa to nemusí vždy podariť.

Existujú nejaké krízové opatrenia, na ktorých sa dokonca dá aj zarobiť? Môžeme si v tomto ohľade vziať nejaké ponaučenie z krízy pred desiatimi rokmi?

Kedykoľvek dochádza k výrazným pohybom v cenách, tak sa dá zarobiť. Krízu možno preto brať ako príležitosť na nakupovanie so zľavou. Napríklad americký akciový index S&P sa v priebehu rokov 2008 a 2009 pohyboval pod úrovňou 1 000 bodov, teraz sme na úrovni okolo 3 000 bodov. Ľudia, ktorí v kríze nakúpili akcie s výraznými zľavami, sa tak dnes určite nesťažujú. Je však nutné nákupy dobre načasovať.

autor: Marek Korejs

 

- Reklama -