Von der Leyenová v Ríme povedala, že chce navrhnúť nový pakt o migrácii

    0
    Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová (Autor: TASR)

    Von der Leyenová počas stretnutia s talianskym premiérom Giuseppem Contem podľa agentúry ANSA povedala, že chce “navrhnúť nový pakt o migrácii a azyle”.

    “Potrebujeme riešenie. Chceme, aby naše postupy boli efektívne a účinné, ale zároveň aj ľudské, uviedla v spoločnom vyhlásení.

    Von der Leyenová podľa DPA hovorila aj o “veľkých výzvach” a v tejto súvislosti spomenula migráciu, ktorá je pravidelným predmetom sporu medzi Bruselom a Rímom, hospodársky rast a klimatické zmeny.

    “Musíme nájsť udržateľné riešenia a odpovede,” povedala bývalá nemecká ministerka obrany.

    Von der Leyenová v Taliansku pokračovala v sérii ciest po členských krajinách EÚ s cieľom získať podporu a doladiť svoj politický program predtým, ako sa 1. novembra oficiálne ujme funkcie. Po svojom zvolení navštívila Chorvátsko, Poľsko a Francúzsko a stretla sa s politickými predstaviteľmi Maďarska a Španielska. Pálčivou témou členských krajín EÚ je migrácia.

    Von der Leyenová vo štvrtok uviedla, že sa s maďarským premiérom Viktorom Orbánom, ktorého prijala v Bruseli, zhoduje na potrebe “nového začiatku a pragmatických riešení”.

     

    - Reklama -