Novou šéfkou MMF bude Georgievová z Bulharska

    0
    Na snímke Kristalina Georgievová (Autor: TASR)

    Tlačová agentúra Reuters v piatok večer informovala, že bývalý holandský minister financií a bývalý šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, ktorý bol považovaný za favorita na túto funkciu, akceptoval rozhodnutie ministrov financií členských krajín EÚ.

    Do najužšieho kola o súboj šéfa MMF sa v piatok dostali traja kandidáti – okrem Georgievovej a Dijsselbloema to bol ešte bývalý fínsky eurokomisár a súčasný guvernér fínskej centrálnej banky Olli Rehn. Vo štvrtok (1.8) boli v hre aj súčasný šéf Euroskupiny Mario Centeno z Portugalska a španielska ministerka hospodárstva Nadia Calvinová. Obaja sa súboja o post šéfa MMF vzdali.

    V piatkovom hlasovaní nakoniec Georgievová získala podporu 56 percent členských krajín EÚ predstavujúcich 57 percent obyvateľov EÚ, kým Dijsselbloem mal podporu zvyšných 44 percent krajín pokrývajúcich 43 percent obyvateľov Únie. 

    Post predsedu MMF už tradične patrí kandidátovi z Európy. Doterajšia šéfka MMF Christine Lagardeová sa na jeseň tohto roku stane novou predsedníčkou Európskej centrálnej banky.

     

    - Reklama -