Ukrajinské sily a separatisti sa navzájom obviňujú z porušovania prímeria

    0
    Donbas, ilustračné foto (Autor: TASR)

    “Nepriateľ 2. augusta porušil režim prímeria desaťkrát. Ozbrojené útvary Ruskej federácie a jej žoldnieri ostreľovali naše jednotky granátometmi rôznych systémov, ťažkými guľometmi a ručnými zbraňami,” píše sa vo vyhlásení OOS.

    V zóne pôsobenia taktických síl “Východ” Ruskom vedené jednotky spustili štyri útoky na ukrajinské pozície, v zóne pôsobenia taktickej sily “Sever” zaútočili na ukrajinské jednotky šesťkrát, v sobotu spustili dva útoky, pričom jeden ukrajinský vojak utrpel zranenia, dodalo veliteľstvo OOS.

    Podľa Doneckej tlačovej agentúry (DAN) ozbrojené sily samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v piatok konštatovali, že ukrajinské sily porušili prímerie od jeho vstupu do platnosti celkovo 55-krát, pričom použili granátomety a mínomety. Sily DĽR zdôraznili, že odvetnú paľbu nespustili.

    Prvá dohoda o prímerí v Donbase od májového nástupu nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského začala platiť 21. júla o 00.01 h miestneho času. Ide o výsledok rokovaní trojstrannej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. V minulosti však už stroskotalo najmenej 18 takýchto dohôd.

     

    - Reklama -