Na letecké dni v Sliači prišlo vyše 60-tisíc ľudí

    0
    Na snímke FRECCE TRICOLORI Taliansko počas Medzinárodných leteckých dní SIAF 2019 na leteckej základni Sliač 3. augusta 2019. (Autor: Polícia SR)

    Ministerstvo obrany SR predstavilo ľuďom najmodernejšiu leteckú i pozemnú techniku, ktorú využívajú OS SR na zabezpečenie bezpečnosti občanov a celej krajiny 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Podľa generálneho tajomníka Služobného úradu MO SR a predsedu komisie pre tvorbu a posudzovanie strategických projektov Jána Hoľka nová moderná technika je v prvom rade určená pre domáci krízový manažment.

    “Vďaka projektom, ktoré sme realizovali, máme dnes viac vrtuľníkov pripravených hasiť v ťažko dostupnom teréne a rovnako tak dopravné lietadlá sú kedykoľvek pripravené pre prípad krízovej situácie. Zároveň najväčším modernizačným projektom v novodobej histórii ozbrojených síl – obstaraním stíhacích lietadiel F-16 neprídeme o jednu z najdôležitejších spôsobilostí, ktorou je vlastná ochrana vzdušného priestoru,” zdôraznil Hoľko.

    Na MLD SIAF sa predstavili Letecké opravovne Trenčín po prvý raz ako strategický partner spoločnosti Lockheed Martin pre projekty F-16 a UH-60M Black Hawk, čo je podľa Hoľka obrovským úspechom. S tým súvisí aj zachovanie stoviek pracovných miest a rozvoj obranného priemyslu v SR.

    Novinkou MLD SIAF bola samostatná šou vrtuľníka UH-60M Black Hawk. V rámci dynamiky mali návštevníci možnosť vidieť aj spoluprácu stíhacích lietadiel MiG-29 a pozemných bezpečnostných zložiek pri zásahu voči lietadlu C-27J Spartan a spôsobilosti síl pre špeciálne operácie s vrtuľníkmi UH-60M Black Hawk, ktoré sú už súčasťou slovenských vzdušných síl.

    Premiérovo sa na MLD SIAF predstavila špička sólovej akrobacie – grécky Zeus Demo Team či poľský Tiger Demo Team s lietadlami F-16 a popoludní oblohu nad sliačskym letiskom opäť po dvoch rokoch vo farbách svojej vlajky “zafarbila” hviezdna talianska skupina Frecce Tricolori.

    Pre návštevníkov sú aj na nedeľu pripravené atraktívne letecké i statické ukážky vojenskej techniky pozemných a špeciálnych síl vrátane výstroja, výzbroje a ručných zbraní, ťažkej kolesovej a pásovej techniky. Uvidia aj prototyp bojového obrneného vozidla 8×8 Vydra, ktorý je špičkovým produktom domáceho obranného priemyslu.

     

    - Reklama -