Bola streľba v Texase rasovo motivovaná? Polícia odpovedá…

    0
    Strelec počas útoku v nákupnom centre v meste El Paso Zdroj: Bezpečnostná kamera Walmart (Autor: Bezpečnostná kamera Walmart)

    Dvadsaťjedenročného belošského útočníka zadržali krátko po streľbe. Polícia uviedla, že podozrivého spája so zločinom z nenávisti na základe dokumentu, o ktorom predpokladajú, že ho mohol napísať. 

    Štvorstranný manifest zverejnený na internete krátko pred streľbou obhajuje belošské nacionalistické a rasistické názory. Zameriava sa na prisťahovalcov a Hispáncov, obviňuje imigrantov a prvú generáciu Američanov zo získania pracovných miest a zmiešania americkej kultúry. 

    “Manifest, ktorý máme od tohto jednotlivca, naznačuje, že do istej miery má spojitosť s potenciálnym zločinom z nenávisti,” povedal pred novinármi šéf polície v El Paso Greg Allen. 

    Ozbrojený muž v sobotu spustil streľbu v nákupnom centre Walmart, ktoré sa nachádza v meste El Paso ležiacom pri hraniciach s Mexikom. V nákupnom centre sa v tom čase nachádzalo približne 1000 až 3000 ľudí. Strelca údajne identifikovali ako Patricka Crusiusa. Polícia jeho meno zatiaľ oficiálne nezverejnila, ale potvrdila, že muž pochádza z Dallasu. 

    Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador uviedol, že medzi 20 potvrdenými obeťami sobotňajšej streľby sú aj traja Mexičania. 

     

    - Reklama -