Trump obhajoval tvrdú obchodnú politiku proti Číne: Clá prinášajú miliardy

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Vyhlásil, že „veci sa vyvíjajú dobre” a Čína platí desiatky miliárd dolárov prostredníctvom devalvácie meny a pumpovania obrovskej hotovosti, aby udržala svoj systém v chode. Americkí spotrebitelia za to zatiaľ podľa Trumpa nezaplatili nič, ani infláciu. A ani žiadnu pomoc od centrálnej banky Fed, napísal na sociálnej sieti Twitter.

    Uviedol tiež, bez toho, aby predložil dôkazy, že krajiny žiadajú USA o rokovania o „reálnych obchodných dohodách“, keďže nechcú byť terčom amerických ciel.

    Trump na začiatku augusta nečakane oznámil, že USA od 1. septembra zavedú clá vo výške 10 % na ďalší čínsky tovar v hodnote 300 miliárd USD (270,12 miliardy eur). Šokoval tak finančné trhy a ukončil mesiac trvajúce prímerie v obchodnom spore Washingtonu a Pekingu. Čína vzápätí sľúbila odvetu.

    Cieľom colných sadzieb v USA je zvýšiť ceny zahraničného tovaru a podporiť tak domácich výrobcov, pokiaľ medzinárodní exportéri neznížia svoje ceny. Neexistujú pritom žiadne dôkazy o tom, že Čína znižuje ceny, aby sa prispôsobila Trumpovým clám.

    Štúdia, ktorú v marci zverejnil americký úrad pre ekonomický výskum, naopak, odhalila, že všetky náklady na clá zavedené v roku 2018 boli prenesené na amerických spotrebiteľov.

     

    - Reklama -