Zomrel Nuon Chea

    0
    Na archívnej snímke Nuon Chea, známy aj ako Brat číslo dva, sedí v súdnej sieni pred verdiktom 16. novembra 2018 v Phnom Pénhe. (Autor: TASR)

    Niekdajší hlavný ideológ režimu Nuon Chea, známy aj ako Brat číslo dva, zomrel v nemocnici. Príčinu úmrtia hovorca tribunálu neuviedol.

    Kambodžský tribunál podporovaný OSN v novembri 2018 odsúdil na doživotie za genocídu a ďalšie zločiny spáchané v rokoch 1975-1979 okrem Nuona Cheu aj Khieua Samphana.

    Sudca Nil Nonn vtedy konštatoval, že Nuon Chea “je zodpovedný za všetky zločiny” vrátane genocídy vietnamskej a moslimskej čamskej menšiny.

    Khieu Samphan (88), exprezident Demokratickej Kampučie (oficiálny názov Kambodže v rokoch 1976-1979), je podľa sudcu zodpovedný za genocídu voči vietnamskej menšine, nie voči čamskej.

    Nuon Chea bol v hierarchii Červených Kmérov na druhom mieste hneď za ich vodcom Pol Potom, ktorého fanatické úsilie vybudovať utopistickú rovnostársku spoločnosť viedlo v Kambodži k úmrtiu 1,7 milióna ľudí na hladomor, choroby, vysilenie v dôsledku ťažkej práce a popráv.

    Červení Kméri v rámci boja za novú agrárnu spoločnosť vyvraždili celú inteligenciu a ostatných obyvateľov vyhnali pracovať na polia.

    Červení Kméri vedení Pol Potom sa moci v Kambodži ujali v roku 1975 a zaviedli vládu teroru, ktorá sa skončila 7. januára 1979, keď Phnom Pénh obsadili vietnamské sily vedené súčasným kambodžským premiérom Hun Senom. Sám Hun Sen patril v minulosti k Červeným Kmérom.

    Pol Pot sa súdu nedožil, zomrel v roku 1998.

     

     

    - Reklama -