USA z oblasti Perzského zálivu robia “zápalkovú škatuľku pripravenú vzbĺknuť,” povedal Zaríf

    0
    Ropný supertanker Grace 1 a loď britského kráľovského námorníctva sú vo vodách Gibraltáru, ktoré je zámorským územie Spojeného kráľovstva, vo štvrtok 4. júla 2019. (Autor: TASR)

    Hormuzský prieliv je “úzky a stal sa menej bezpečným, pretože tam zvyšujú svoju prítomnosť cudzie (vojenské) plavidlá”, povedal pre katarskú televíziu al-Džazíra iránsky minister zahraničných vecí.

    “Z oblasti sa stala zápalková škatuľka pripravená vzbĺknuť, pretože Amerika a jej spojenci ju zaplavujú zbraňami,” dodal Zaríf, ktorý sa v katarskej metropole Dauha stretol s katarským emirom Tamímom ibn Hamadom Sáním, aby mu podľa iránskych médií tlmočil toto posolstvo.

    Napätie v Hormuzskom prielive vzrástlo po tom, ako Spojené štáty vlani odstúpili od jadrovej dohody z roku 2015 podpísanej medzi Teheránom a svetovými mocnosťami a po tom, ako Washington začal uplatňovať voči Iránu kampaň “maximálneho nátlaku”.

    Keď v máji a júni výbuchy neznámeho pôvodu poškodili šesť ropných tankerov a Irán v júli zadržal tanker plávajúci pod britskou vlajkou, Spojené  štáty spolu s Britániou spustili v Perzskom zálive námornú bezpečnostnú misiu, ktorej cieľom je ochrana obchodných lodí.

     

    - Reklama -