Salvini trvá na predčasných voľbách. Kedy sa bude hlasovať o nedôvere Contemu? Dnes o tom rozhodne Senát

    0
    Giuseppe Conte (Autor: TASR)

    Šéfovia frakcií v Senáte sa v pondelok stretli, aby sa pokúsili dohodnúť na uvedenom termíne. Väčšina sa vyslovila za 20. august, povedala hovorkyňa Senátu pre agentúru DPA.

    Potrebná jednomyseľná zhoda všetkých šéfov frakcií sa však nedosiahla, takže o veci musí rozhodnúť celý Senát. Jeho členovia sa musia teraz vrátiť z letnej prestávky a rozhodnúť o termíne hlasovania o nedôvere Contemu. Zasadnutie Senátu sa začne v utorok o 18.00 h SELČ.

    Politická kríza v Taliansku prepukla naplno po tom, ako pravicovo-populistická strana Ligu Severu (LN) Mattea Salviniho stiahla svoju podporu pre vládnucu koalíciu. Stalo sa tak v súvislosti s projektom Európskej únie na výstavbu vysokorýchlostnej železnice medzi Turínom a francúzskym mestom Lyon, ktorý koaličný partner — Hnutie piatich hviezd (M5S) — pri hlasovaní v parlamente nepodporil.

    Šéf M5S Luigi Di Maio v sobotu na Facebooku napísal, že “Taliani čelia absurdnej vládnej kríze, ktorú chce Liga” a obvinil pritom ministra vnútra Salviniho z egoizmu.

    Už v piatok Conte, ktorého nominovalo M5S, vyzval Salviniho, aby vysvetlil príčiny ukončenia koalície.

     

    - Reklama -