Veterinári na Zemplíne sú v súvislosti s morom ošípaných ostražití

    0
    Prasiatko, ilustračné foto (Autor: SITA)

    RVPS Michalovce na základe aktualizácie vývoja situácie s AMO, ktorú v pondelok (12. 8.) vykonal jej nadriadený štátny orgán, upovedomila o potrebe zvýšenej ostražitosti a povinnostiach drobnochovateľov obce v takzvanom pásme pozorovania.

    V okrese Michalovce sú nimi Beša, Budince, Čičarovce, Ižkovce, Kapušianske Kľačany, Malčice, Maťovské Vojkovce, Petrikovce, Ptrukša, Ruská, Veľké Raškovce, Veľké Slemence a mesto Veľké Kapušany.

    Pre TASR to potvrdil riaditeľ RVPS Michalovce Aleš Novotný.

    Drobnochovatelia ošípaných žijúci v nich sú povinní nahlásiť každú uhynutú alebo chorú ošípanú. Rovnaká povinnosť sa vzťahuje aj pri vykonaní zabíjačky.

    V obciach zároveň platí prísny zákaz premiestňovania ošípaných bez vedomia RVPS. Za jeho porušenie hrozí chovateľom pokuta vo výške 1000 eur. 

    RVPS Vranov nad Topľou reaguje na situáciu s AMO podľa slov jej riaditeľa Petra Saba preventívnymi krokmi.

    O potrebe zvýšenej pozornosti a dôsledného dodržiavania opatrení proti zavlečeniu AMO do chovov informovala všetky samosprávy vo svojej pôsobnosti.

    I keď sa okres Vranov nad Topľou v páse pozorovania nenachádza, upozornenie RVPS zverejnila okresná samospráva na svojom internetovom sídle. Do takzvanej nárazníkovej zóny AMO budú zaradené aj okresy Snina a Sobrance.

    TASR o tom v utorok informovala Paulína Kojnok z Kancelárie ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

    Vydané opatrenia budú podľa jej slov platiť tak pre chovateľov ošípaných, ako aj pre užívateľov poľovných revírov. Zároveň upozornila, že mimoriadne dôležitý je u diviakov monitoring a to, či už ide o odlovené, alebo uhynuté kusy.

    - Reklama -