Ukrajina a Rusko si navzájom vyhostili diplomatov

    0
    Na kombosnímke zľava Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin (Autor: TASR)

    Ruský diplomat už opustil krajinu. Ukrajinského občana, ktorý po odchode z armády pôsobil v jednej z vládnych organizácií a bol údajne naverbovaný v roku 2014, zadržali a vzniesli voči nemu obvinenie z vlastizrady.

    Ukrajinský rezort diplomacie tvrdí, že Ukrajinec “zhromažďoval údaje o politikoch a verejne činných osobách, jednotkách ukrajinskej armády, rôznych bezpečnostných zložkách a zahraničných vojenských inštruktoroch v západnej oblasti štátu”.

    V reakcii na postup vlády v Kyjeve Rusko vyhlásilo za nežiaducu osobu zamestnanca ukrajinského generálneho konzulátu v Petrohrade, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok.

    Ruské ministerstvo vo svojom vyhlásení napísalo, že ukrajinské tajné služby “ešte v máji 2019 zosnovali ďalšiu provokáciu”, keď zamestnanca ruského generálneho konzulátu Ľvove bez dôkazov obvinili z aktivít, ktoré údajne “prekračovali rámec profesionálnych povinností”. 

    Skutočnosť, že ukrajinská tajná služba SBU “so zverejnením týchto informácií čakala tri mesiace, zjavne súvisí s vnútropolitickými hrami na Ukrajine,” uviedlo ruské ministerstvo. 

     

    - Reklama -