Britský parlament sa bude brániť pozastaveniu svojej činnosti pri brexite

    0
    Britský premiér Boris Johnson vo svojom prvom vystúpení v tejto funkcii v Dolnej komore britského parlamentu. (Autor: TASR, PL.sk)

    Bercow počas vystúpenia v škótskom Edinburghu povedal, že poslanci môžu zamedziť “bezdohodovému” brexitu, pričom on sám bude “z celej sily” bojovať proti akýmkoľvek pokusom o pozastavenie činnosti parlamentu, cituje zo správy agentúra Reuters.

    “Nemôžeme pripustiť situáciu, v ktorej je parlament uzavretý – sme demokratická spoločnosť,” povedal Bercow, ktorý podľa vlastných slov v referende o brexite v roku 2016 hlasoval za zotrvanie krajiny v EÚ.

    Johnson vyhlásil, že Británia vystúpi z EÚ 31. októbra bez ohľadu na to, či bude mať “rozvodovú” dohodu s Úniou. Väčšina britských poslancov je však proti brexitu bez dohody, pričom skúmajú, aké parlamentné postupy môžu byť využité na to, aby sa takémuto scenáru zabránilo.

    Johnson, ktorý koncom júla v úrade nahradil Theresu Mayovú po tom, ako sa jej trikrát nepodarilo presadiť vyrokovanú dohodu o vystúpení z EÚ v britskom parlamente, odmietol vylúčiť pozastavenie činnosti Dolnej snemovne. Stúpenci brexitu ho dôrazne vyzývajú na takýto krok, ak bude potrebný na zaistenie ukončenia členstva v EÚ k 31. októbru.

    Popredný poradca nového premiéra Dominic Cummings uviedol, že Johnson by v prípade, ak mu poslanci vyslovia nedôveru, mohol odložiť vyhlásenie nových volieb až na termín po 31. októbri, čo by umožnilo bezdohodový brexit v čase, keď by bol parlament oficiálne rozpustený.

    Bývalý minister financií Philip Hammond v stredu vyjadril presvedčenie, že parlament by mohol zablokovať brexit bez dohody, ak by sa kľúčoví ľudia v Johnsonovej vláde pokúsili vynútiť si takéto neriadené vystúpenie z EÚ. Prípadný pokus obísť parlament by podľa neho uvrhol krajinu do ústavnej krízy.

    Hammond v príspevku pre denník The Times uviedol, že “nevolení ľudia” okolo Johnsona tlačia vládu k brexitu bez dohody, ktorú nepodporujú ani parlament, ani voliči. Podľa jeho slov totiž Londýn na základe “ničivej stratégie” týchto poradcov predkladá Európskej únii požiadavky na novú dohodu, na ktoré Únia “nemôže pristúpiť a nepristúpi”, citovala ho agentúra AP.

    “Postaviť kritériá rokovaní tak vysoko, že nevyhnutne vystúpime bez dohody, by bolo zradením” výsledkov referenda o brexite, povedal Hammond aj pre rozhlasovú stanicu BBC.

    Hammond sa k záležitosti vyjadril po prvý raz, odkedy krátko pred nástupom Johnsona odstúpil z funkcie. Novú vládu kritizoval aj za to, že udržiava “mýty” o tom, že Briti hlasovali za brexit bez dohody a že takýto odchod z EÚ bude bezproblémový.

    Voličom pred referendom o členstve v EÚ tvrdili, že dohodu chrániacu obchodovanie s Úniou bude ľahké vyrokovať, dodal Hammond s tým, že “všetky spoľahlivé ekonomické analýzy” ukazujú, že cena za vystúpenie bez dohody by zďaleka prevýšila prínosy.

     

    - Reklama -