Severokórejské médiá: Umiestnenie nových rakiet USA v regióne by bolo neuvážené

    0
    Televízna obrazovka ukazuje zábery z odpálenia rakety KĽDR počas spravodajského programu na železničnej stanici v Soule v Kórejskej republike v sobotu 4. mája 2019. (Autor: TASR)

    Americký minister obrany Mark Esper tento mesiac povedal, že podporuje umiestnenie zo zeme odpaľovaných striel stredného doletu v Ázii po tom, ako Spojené štáty odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) s Ruskom, pripomína v správe agentúra Reuters.

    “Spojené štáty upozornili, že zvažujú plán umiestnenia striel zem-zem stredného doletu v ázijskom regióne a Južná Kórea bola vybraná ako miesto tohto nasadenia,” uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA.

    “Je to neuvážený čin vystupňovania regionálneho napätia, čin, ktorý môže podnietiť novú studenú vojnu a preteky v zbrojení v ďalekovýchodnom regióne,” dodala v komentári.

    Ďalší americkí činitelia poukázali na to, že prípadné rozmiestnenie takýchto zbraní by neprišlo skôr ako za niekoľko rokov.

    Juhokórejské ministerstvo obrany uviedlo, že s americkou stranou o takomto zámere dosiaľ nediskutovalo, pričom Soul ani neplánuje takúto myšlienku zvažovať.

    Vyhlásenie KCNA kritizuje aj nedávnu modernizáciu základní v Južnej Kórei, na ktorých sú umiestnené americké protivzdušné raketové systémy THAAD, zamerané na zachytávanie balistických striel.

    “Je faktom, že nasadenie THAAD je v súlade so stratégiou Spojených štátov na obmedzenie veľmocí a zastávanie nadvlády v severovýchodnej Ázii, nie 'ochránenie' Južnej Kórey pred niekoho 'hrozbou',” tvrdí agentúra.

    - Reklama -