Ústavný súd priznal odškodnenie štyrom Rómom. Súdia sa 13 rokov za diskrimináciu

    0
    Na ilustračnej snímke tabuľa Ústavného súdu Slovenskej republiky. (Autor: TASR)

    Ako vyplýva z júnového rozhodnutia ÚS, Okresný súd Vranov nad Topľou a Krajský súd v Prešove svojím postupom porušili základné právo na prerokovanie veci bez zbytočných prieťahov a právo na prerokovanie záležitosti v primeranej lehote. Preto im udelil povinnosť vyplatiť každému z poškodených finančné zadosťučinenie vo výške 1000 eur a zaplatiť náhradu trov konania vo výške necelých 700 eur. Vranovskému okresnému súdu zároveň prikázal konať bez zbytočných prieťahov.

    “Rozhodnutie ÚS ukázalo, aké ťažké a časovo náročné je aj po 15 rokoch od prijatia antidiskriminačného zákona domôcť sa u nás spravodlivosti v prípadoch diskriminácie, a obzvlášť tej rasovej. Súdne konania trvajú často až neuveriteľne dlho. Vnímam však ako veľmi dôležité, že poškodení aj po toľkých rokoch v spore pokračujú a domáhajú sa spravodlivosti,” uviedla právna zástupkyňa štyroch Rómov Vanda Durbáková s tým, že podobné prípady umožňujú poukazovať na nedostatky v posudzovaní prípadov diskriminácie zo strany súdov, odhaľovať ich a vytvárať určitý tlak smerom k postupnému zlepšeniu rozhodovacej praxe súdov.

    Žalobu o uplatnenie práva na ochranu pred diskrimináciou podali v marci 2006 na Okresný súd Vranov nad Topľou. Išlo o jednu z prvých žalôb týkajúcich sa diskriminácie z dôvodu etnického pôvodu, ktoré boli na slovenské súdy podané po prijatí antidiskriminačného zákona v roku 2004.

    Mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva pripomenula, že v krátkom čase ide o druhé rozhodnutie ÚS v obdobnej veci. V marci rozhodol o odškodnení za prieťahy v súdnom konaní Róma, ktorý sa domáhal nápravy za diskrimináciu v prístupe k zamestnaniu.

    - Reklama -