Mexiko: Na proteste proti násiliu voči ženám takto vyčíňali zamaskované ženy

    0
    Jedna z dvoch zamaskovaných žiem strieka farbu do tváre cestujúceho a druhá ho kope na autobusovej stanici pri protestnom pochode proti násiliu voči ženám v mexickej metropole 16. augusta 2019. (Autor: TASR)

    Na viacerých miestach boli počas protestu založené požiare – terčom podpaľačstva sa stala okrem iných policajná stanica a pamätník nezávislosti Mexika.

    Zamaskované ženy okrem toho zničili autobusovú zastávku a poškodili viaceré policajné vozidlá. Viacero ľudí postriekali farbou.

    Neznámy muž tiež udrel v priamom prenose päsťou televízneho reportéra. Podľa médií utrpelo pri proteste zranenia 17 ľudí vrátane 14 policajtov a dvoch novinárov.

    Demonštrácie sa konali aj v predošlých dňoch s požiadavkou na spravodlivosť pre obete znásilnenia.

    Sedemnásťročné dievča uviedlo, že ho znásilnili viacerí policajti 3. augusta, keď sa večer vracalo domov. V druhom prípade 16-ročné dievča obvinilo zo znásilnenia policajta v múzeu, kde bolo na praxi.

    Starostka Mexika Claudia Sheinbaumová oznámila, že šiestich policajtov suspendovali.

    Z údajov OSN vyplýva, že v Mexiku zažili určitú formu násilia dve tretiny žien vo veku nad 15 rokov, pričom v posledných 25 rokoch v krajine zabili približne 35.000 žien pre ich pohlavie.

    - Reklama -