Dankovci, bugárovci aj opozícia reagujú na rozhodnutie Kalavskej. Pellegrini mlčí

    0
    Zľava Béla Bugár, Peter Pellegrini a Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Teraz, keď sa ministerka zdravotníctva vrátila k pôvodnému zámeru svojho rezortu, s koaličným partnerom budeme o ňom rokovať,” uviedla pre TASR hovorkyňa strany Klára Debnár v reakcii na nedeľnú informáciu rezortu zdravotníctva o tom, že návrh reformy nemocníc, známy ako stratifikácia, nepredloží ako ústavný zákon.

    Strana Smer-SD reagovala, že návrh reformy nemocníc v podobe obyčajného zákona nepodporí.

    Strana SNS chce počkať na stanovisko Smeru-SD na Koaličnej rade.

    Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) situáciu okolo stratifikácie nemocníc zatiaľ nekomentuje.

    “K téme sa vyjadrí po rokovaní vlády v stredu (21. 8.),” uviedla pre TASR jeho hovorkyňa Patrícia Macíková v súvislosti s tým, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR návrh reformy nemocníc, známy ako stratifikácia, nepredloží ako ústavný zákon.

    “Pre mňa je dôležitý výsledok a nie forma. Je to potrebné. Ja sa nechcem dať zastaviť, a ani odborníkov a ľudí, ktorí tomu venovali čas. Aby sa táto potrebná a žiadaná reforma, a dokonca akceptovaná aj odborníkmi, nezastavila na tom, že sa z toho chce robiť politika. Nechajte už na nás, aby sme to vymysleli,” povedal v utorok (13. 8.) Pellegrini.

    Liberáli avizujú podporu, kollárovci si počkajú na finálnu verziu

    Podporu návrhu zákona o stratifikácii v podobe obyčajného zákona zatiaľ avizovala opozičná SaS. 

    “Ak bude stratifikácia predložená v takom znení, ako bola prezentovaná, a nebude mať nečakané nedostatky, v prvom čítaní ju ako obyčajný zákon podporíme,” uviedol hovorca liberálov.

    Najneskôr do druhého čítania bude podľa neho strana žiadať dopracovanie časového nároku pacienta na jednotlivé výkony ako garanciu dostupnosti zdravotnej starostlivosti občanom po reforme nemocničnej siete. 

    Hnutie Sme rodina sa k návrhu zákona o reforme nemocníc, tzv. stratifikácii, vyjadrí až vtedy, keď bude známa jeho finálna verzia. V tejto chvíli je podľa neho predčasné hovoriť o tom, či ho podporí alebo nie.

    Pre TASR to uviedla Michaela Jurcová z tlačového oddelenia hnutia.

    Na nedeľnú informáciu o tom, že Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nepredloží stratifikáciu ako ústavný zákon, reagovala poslankyňa strany Zuzana Šebová.

    “Ide o rozumné riešenie, stratifikácia je dôležitá, ale nemala by sa stať predmetom politického boja,” skonštatovala.

    Ministerka by mala podať demisiu, tvrdí OĽaNO

    Ak poslanci Smeru-SD v parlamente nepodporia návrh vlastnej ministerky zdravotníctva, podľa opozičného hnutia OĽaNO by mala Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD) okamžite podať demisiu.

    Pre TASR to uviedol hovorca hnutia Matúš Bystriansky v reakcii na nedeľnú informáciu rezortu zdravotníctva o tom, že návrh reformy nemocníc, známy ako stratifikácia, nepredloží ako ústavný zákon.  

    Hnutie tvrdí, že od začiatku komunikovalo tak, že nevyhnutnú reformu nemocničnej siete Slovensko potrebuje, ale musí sa realizovať až po tom, ako ministerstvo zákonne zadefinuje nárok pacienta.

    “Rovnako ako budú mať poskytovatelia zdravotnej starostlivosti povinnosť na svojich oddeleniach dosiahnuť určité počty výkonov, musia aj poisťovne zabezpečiť svojim pacientom výkony, ktoré majú byť stratifikáciou koncentrované do nemocníc vyššieho typu, do určitého termínu,” vysvetlil poslanec za OĽaNO Marek Krajčí.

    Inak by podľa neho na reformu doplatil pacient zvýšenými čakacími lehotami.

    Neschopnosť vlády vyrokovať si podporu u opozície, hodnotia kotlebovci

    Krok Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR nepredložiť reformu nemocníc, tzv. stratifikáciu, ako ústavný zákon vníma Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) veľmi negatívne. Pre TASR to uviedol poslanec strany Martin Beluský. 

    Veľké zmeny, akou je reforma nemocníc, by sa pár mesiacov pred voľbami mali podľa strany robiť len so súhlasom celého politického spektra, respektíve ústavnou väčšinou.

    “Takýto krok hodnotíme ako neschopnosť vlády vyrokovať si podporu u opozície,” zhodnotil Beluský.

    Navrhovaná reforma nemocníc ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej (nominantka Smeru-SD), známa ako stratifikácia, by mala nemocnice rozdeliť do troch kategórií a určiť, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať.

    Projekt mala ministerka predložiť na rokovanie vlády 21. augusta. V prípade schválenia ústavného zákona by nadobudol účinnosť od 1. januára 2024. Dovtedy sa majú súčasné nemocnice pretransformovať na nové typy.

    - Reklama -