Irán varoval USA pred zadržaním supertankera

    0
    Ropný supertanker Grace 1 a loď britského kráľovského námorníctva sú vo vodách Gibraltáru, ktoré je zámorským územie Spojeného kráľovstva, vo štvrtok 4. júla 2019. (Autor: TASR)

    “Irán dal americkým predstaviteľom prostredníctvom oficiálnych kanálov potrebné upozornenia…, aby neurobili takú chybu, pretože by to malo vážne následky,” povedal na tlačovej konferencii hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Abbás Músaví v súvislosti s tým, že Washington dal príkaz na zadržanie iránskeho supertankera.

    Iránsky tanker – s novým menom Adrian Darya 1 – v noci na pondelok zdvihol kotvy a začal sa vzďaľovať od pobrežia Gibraltáru.

    Supertanker vyplával krátko pred polnocou juhovýchodným smerom. Cieľová destinácia plavidla, ktoré prepravuje ropu v hodnote 130 miliónov dolárov, nebola známa.

    Iránsky tanker Grace 1 zadržali príslušníci Britského kráľovského námorníctva 4. júla v britskom zámorskom území Gibraltár. Stalo sa tak na základe podozrenia, že vezie ropu do Sýrie, a tým porušuje sankcie Európskej únie voči Damasku.

    Británia napokon vo štvrtok supertanker Grace 1 prepustila, keď sa Teherán písomne zaviazal, že plavidlo nevyloží ropu v Sýrii a neporuší tým sankcie EÚ uvalené na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

    Americké ministerstvo spravodlivosti vydalo v piatok príkaz na zadržanie supertankera.

    Podľa ministerstva v tomto prípade došlo k pokusu o “protiprávny prienik do amerického finančného systému s cieľom podpory nezákonných dodávok z Iránu do Sýrie realizovaných iránskymi revolučnými gardami”, ktoré USA považujú za zahraničnú teroristickú organizáciu.

    - Reklama -