Tusk nepripúšťa Johnsonom navrhované zrušenie írskej poistky

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    Kľúčová časť dohody o odchode Británie z EÚ sa týka zachovania írskeho ostrova bez fyzických hraníc medzi Írskou republikou, ktorá je súčasťou Európskej únie, a Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva.

    “Tí, ktorí sú proti poistke a nenavrhujú realistické alternatívu, vlastne podporujú znovuzavedenie hraníc. Aj keď si to nepriznávajú,” uviedol na Twitteri Tusk.

    Britský premiér Boris Johnson predtým v liste adresovanom Tuskovi požadoval, aby EÚ obnovila rokovania o brexite a z dohody, ktorú s Bruselom uzavrela vláda predchádzajúcej šéfky britského kabinetu Theresy Mayovej, vypustila ustanovenia týkajúce sa írskych hraníc. Tie sú podľa Johnsona “nedemokratické” a ohrozujú mierový proces v Severnom Írsku. 

    Opačného názoru je však EÚ, podľa ktorej opätovné otvorenie dohody o brexite neprichádza do úvahy, čo v pondelok Johnsonovi v hodinu trvajúcom telefonickom rozhovore potvrdil aj írsky premiér Leo Varadkar.

    Na základe írskej poistky by pre Severné Írsko po odchode Británie z EÚ dočasne platili odlišné podmienky obchodovania s EÚ než tie, ktoré by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva. Tento “záložný plán” pre Írsko však nie je časovo ohraničený a veľká časť britských zákonodarcov ho vníma ako pascu, ktorá ich krajinu navždy zviaže obchodnými pravidlami Únie a znemožní Londýnu uzatvárať samostatné obchodné dohody s partnermi vo svete.

    Ak však Británia odíde z EÚ bez dohody 31. októbra, čo Johnson pripúšťa ako realistickú alternatívu, írska poistka do platnosti nevstúpi.

     

    - Reklama -