Japonsko dôrazne protestuje proti odstúpeniu Južnej Kórey od obrannej dohody

    0
    Ilustračná snímka (Autor: TASR)

    “Musím povedať, že rozhodnutie juhokórejskej vlády ukončiť túto dohodu je úplne nesprávnym posúdením súčasného regionálneho bezpečnostného prostredia a je mimoriadne poľutovaniahodné,” uviedol minister Taró v oznámení, z ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

    “Nemôžeme uznať tvrdenia juhokórejskej strany a dôrazne budeme protestovať proti juhokórejskej vláde,” dodal Taró s tým, že Tokio si už predvolalo juhokórejského veľvyslanca.

    K ukončeniu dohody o výmene vojenských informácii tajných služieb dochádza v čase narastajúceho obchodného i diplomatického sporu oboch demokratických krajín, ktoré sú aj spojencami USA. Washington bude zrejme vnímať tento vývoj situácie so zdesením, napísala agentúra AFP.

    Rozhodnutie padlo na zasadnutí Národnej bezpečnostnej rady. Dohoda mala byť automaticky obnovená v sobotu 24. augusta, pokiaľ sa jedna zo strán nerozhodne ju zrušiť, uviedla agentúra Reuters.

    Soul uviedol ako dôvod svojho kroku “zásadnú zmenu” podmienok bezpečnostnej spolupráce, ktorú podľa neho možno pripísať obchodným reštrikciám zavedeným Tokiom.

    Podľa slov Kim Jou-kuna, zástupcu šéfa juhokórejskej Národnej bezpečnostnej rady, totiž vláda dospela k záveru, že nie je v štátnom záujme pokračovať v dohode o výmene citlivých vojenských informácii známej pod akronymom GSOMIA, ktorú s Japonskom podpísala v roku 2016.

    Napätie medzi oboma krajinami, ktorých vzťahy sú poznačené koloniálnou nadvládou Japonska v rokoch 1910 – 1945, zvýšilo nedávne rozhodnutie juhokórejského najvyššieho súdu, podľa ktorého by japonské firmy mali odškodniť juhokórejské obete nútených prác z obdobia druhej svetovej vojny.

    To Japonsko odmieta s argumentom, že táto otázka bola vyriešená dohodou o normalizácii vzťahov v roku 1965.

    Diplomatický spor sa rozšíril aj do obchodných vzťahov oboch ekonomík, orientovaných na vyspelé technológie. Obe krajiny sa navzájom vyradili zo zoznamu dôveryhodných obchodných partnerov.

    Japonsko v júli podráždilo Soul aj tým, že obmedzilo do Južnej Kórey vývoz citlivého materiálu, ktoré tamojšie firmy používajú napríklad pri výrobe čipov a displejov.

    Najnovší prekvapujúci krok Soulu prišiel len deň po tom, čo sa Kóno stretol so svojím juhokórejským a čínskym partnerom v Pekingu a trojica sa zaviazala rozptýliť regionálne napätia – s tým, že budú pozorne sledovať bojovnosť a jadrovú hrozbu zo strany Severnej Kórey.

    - Reklama -