Koľko budú stáť obedy zadarmo? Nerobte z toho politiku. Fico vyčíslil náklady

    0
    Na snímke predseda strany SMER-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie 20. marca 2019 v Bratislave. (Autor: TASR)

    Dostať čo najviac detí do jedální

    Podľa slov predsedu strany Smer-SD Roberta Fica sa obedy zadarmo v predškolských zariadeniach realizujú bezproblémovo. „Na základe požiadavky Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) sme toto opatrenie pri základných školách posunuli na 1. septembra.

    Naším cieľom je dostať čo najviac detí do školských jedální,“ uviedol Fico. Podľa jeho slov by počet stravníkov v školských jedálňach mohol vďaka bezplatným obedom stúpnuť zo 60 až na viac ako 80, prípadne aj 90 percent žiakov ZŠ.

    Ministerstvo je pripravené

    Ako pripomenul, okrem preplácania samotných obedov ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny našlo mechanizmus aj na dočasné preplatenie pracovných síl v jedálňach a kuchyniach. „Čakali sme, že potrebný počet nových zamestnancov bude okolo 800, dnes je to 1350.

    Často je to nekvalifikovaná práca a ministerstvo je pripravené preplácať týmto zamestnancom jeden rok mzdu, potom tieto náklady budú súčasťou rozpočtov samospráv,“ vysvetlil Fico.

    Úspora pre rodiny

    Podľa jeho slov nové opatrenie usporí rodine s dvoma deťmi približne 500 eur ročne. Niektorí starostovia a primátori však pripomínajú, že aj napriek kompenzáciám zo strany štátu, odčerpávajú obedy zadarmo nemalé peniaze z rozpočtov samospráv. Napríklad nitrianska radnica len na vybavenie jedální musela z mestského rozpočtu vynaložiť navyše 130.000 eur.

    Neustále finančné nároky, ktoré mestám vyplývajú z rôznych zákonov a opatrení, ktoré sú schvaľované vládou SR alebo poslancami Národnej rady SR, v utorok 20. augusta kritizovali na svojom rokovaní aj členovia Únie miest Slovenska. 

    Samospráva si musí plniť svoje zákonné povinnosti

    Minister práce Ján Richter (Smer-SD) v tejto súvislosti samosprávam odkázal, aby si plnili svoje zákonné povinnosti. „My sme ohlásili obedy zdarma, to znamená, že chceme odbremeniť finančne rodičov a túto úlohu napĺňame. Zriaďovateľ, teda mestá a obce, musí byť vždy pripravení k 1. septembru, že teoreticky sa im na stravu prihlási 100 percent detí, pretože každý, kto sa prihlási, má nárok. Mám dojem, že niektoré samosprávy túto úlohu opomenuli a nárast stravníkov v školských jedálňach im iba pripomína, že si systematicky majú plniť svoje povinnosti,“ uviedol Richter.

     

    - Reklama -